Close
Sok-sok millió forintot fizetett valaki Jay-Z konyakjáért

Sok-sok millió forintot fizetett valaki Jay-Z konyakjáért

A single barrel italritkaságból csupán kétszáznyolcvanöt darab van a világon, ezért ennyire különleges.

Jay-Z jótékonysági árverésre bocsátotta az 50. születésnapjára kapott D’ussé konyakját, melyet szombaton, a Sotheby’s-ben 52 ezer dollárért adtak el, így a rapper közel tizenhatmillió forintnyi összeggel tudta támogatni a Shawn Carter Alapítványt.

A rendkívül ritka Grande Champagne Cognac a limitált darabszámú 1969-es Annersaire kollekció első kiadása, amely mindössze kétszáznyolcvanöt palackot tartalmaz. A palack értékét 25–75 ezer dollár közé becsülték,

a meg nem nevezett licitáló pedig végül 52 500 dollárt fizetett érte.

Úgy tudni, a konyak érlelődött a francia Château de Cognac pincéjében, mígnem a D’Ussé pincemestere rá nem talált. Megkóstolta, és olyannyira kiemelkedő minőségűnek ítélte az ízvilágát és a textúráját is, hogy úgy döntött, megőrzi Jay-Z ötvenedik születésnapjára. Az ital különleges abból a szempontból is, hogy nem különböző párlatok és hordók házasítása révén jött létre. Azért kerülhetett a piacra limitált darabszámban, mert egyetlen úgynevezett single barrel tétel, azaz egy párlat egyhordónyi kiszerelése.

A konyak gazdag ízvilágában a friss dió, a mogyoró és a kandírozott alma is megjelenik, a korty elején fás aromák törnek fel, hogy aztán a végén a pörkölt gyümölcs, a bőr és a szivar váljon érezhetővé. Az alkohol kristálydekanterben van, amelynek nyakán 24 karátos aranyfólia és a rapper aláírása vonzza a tekintet.

A közelmúltban az amerikai Fortune magazin megtalálta a világ legdrágább borát: a 2008-as évjáratú Royal Tokaji Esszencia negyvenezer dollárba – vagyis több mint 11 millió forintba – kerül, és Sanghajban meg is vette valaki. A Buckingham Palotával szemben pedig valószínűleg a világ legdrágább teáját lehet kapni.

(Fotók: Sotheby’s és Julian Cassady Photography)

árverés | ital | gasztronómia | konyak | jay-z

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram