Close
Jön a segítség a hazai divat- és dizájniparnak

Jön a segítség a hazai divat- és dizájniparnak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (MDDÜ) együttműködésben tízmilliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a divat- és dizájnipari kkv-k technológia fejlesztésének támogatására 2020 őszén. A pályázattal elnyerhető támogatás összege várhatóan öt millió forinttól 150 millió forintig terjed majd.

„A koronavírus-járvány igazolta azt a pragmatikus és patrióta megközelítést, amit 2010. óta vallunk Magyarországon. Azt, hogy amit csak lehet, itthon gyártsunk, hiszen ezzel a magyar vállalkozásokat, a hazai munkahelyeket és a magyar családok megélhetését támogatjuk.

A divat- és designipar, beleértve a könnyűipari háttéripart egy olyan kiemelt, nagy hagyományokkal rendelkező ágazat, amely az elmúlt években magas hozzáadott értékével és versenyképes kapacitásaival jelentős mértékben hozzájárult a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez”

– nyilatkozta Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

„A világ számos innovációt köszönhet a divat- és designiparnak, amelyek magasabb szintre emelték
életminőségünket. Ebből adódóan kiemelt fontossággal bír, hogy megőrizzük azokat a versenyképes kapacitásokat, amelyek az elmúlt években épültek ki Magyarországon. Bár az iparág globálisan nehéz időszakon megy keresztül a koronavírus-járvány miatt, ez egyben lehetőséget jelent a hazai szereplők számára, hogy az átrendeződő nemzetközi környezetben nagyobb szerephez jussanak. A szektor számos területe már most is nagy nemzetközi elismertségnek örvend, így a tíz milliárd forint keretösszegű támogatási program célja, hogy a nemzetközi potenciállal rendelkező hazai szereplők a megváltozott gazdasági helyzetben is képesek legyenek folytatni a megkezdett utat, kibővítve az export bázisukat” – hangsúlyozta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

Ezzel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai javaslatainak megfelelően összesen tíz milliárd forint keretösszegű pályázatot indít 2020 őszén.

Az elnyerhető összeg nagysága előreláthatóan öt és 150 millió forint között alakul, melynek pontos mértéke a vállalatok méretétől, korábbi eredményeitől függ majd. A felhívás a divat- és designipari kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatását célozza, hogy az iparági szereplők versenyelőnyhöz jussanak a megváltozott gazdasági helyzetben. A pályázat célja, hogy az iparág képviselői az ágazat által képviselt értékekre építve elmozduljanak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé.

A pályázásra várhatóan számos TEÁOR kódú tevékenységű vállalkozás számára nyílik majd lehetőség, beleértve olyan klasszikus tárgyalkotói könnyűipari tevékenységet folytató vállalkozásokat, mint a kerámia-, a bútor-, a ruha-, és a textilgyártás, valamint a divat-és dizájniparhoz kapcsolódó háttértevékenységeket folytató egységek. A felhívás célja a teljes ágazati értéklánc fejlesztése, így az várhatóan nyitva áll majd az ágazatot háttérből támogató cégek számára is.

Tekintettel arra, hogy a divat- és dizájnipari vállalkozásoknak már most is jelentős szerepük van a konvergenciarégiókban a munkahelyteremtésben (az ágazat mintegy 90-100 ezer főt foglalkoztat országszerte), amelyet az elsősorban a Közép-magyarországi régióban működő, már most is exportképes kapacitásokkal rendelkező vállalkozások egészítenek ki (felmérések szerint az exportáló vállalkozások száma már most is meghaladja a háromezret), a pályázati felhívás területi megkötés nélkül, az ország bármely részén működő cégek számára nyitva áll majd.

támogatás | hfda | divat | dizájn | MDDÜ

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom