Close
Hétvégén Budapesten csíphetjük el a kínai film százéves történetét bemutató kiállítást

Hétvégén Budapesten csíphetjük el a kínai film százéves történetét bemutató kiállítást

Filmvetítéssel, előadással és kiállítással színezett ingyenes fesztivállal tiszteleg Kína filmművészete előtt a Kínai Filmmúzeum június 14. és 16. között a Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az eseményen három nagyjátékfilm, valamint a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítás is megtekinthető lesz, továbbá részt vehetünk Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán (melyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött).

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013-ban indult útjára. Látható volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Fehéroroszországban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig a magyar közönség is megismerkedhet vele.

A tárlat anyagát a Kínai Filmmúzeum állította össze. A Kínai Filmmúzeum a világ legnagyobb olyan múzeuma, mely egy ország filmtörténetét mutatja be; az épületét a kínai film születésének századik évfordulójára építették, egy szimbolikus jelentőséggel is bíró palota. Három és fél hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter, illetve huszonegy kiállítóteremmel rendelkezik. A múzeum missziója a kínai film fejlődéstörténetének bemutatása, a filmtechnika megismertetése, a filmkultúra terjesztése.

A kínai film 1905-ös születése óta a kínai filmesek az eltelt több mint száz év alatt elképesztő felfedező utat tettek meg a filmművészet és filmtechnika területén. A kiállítás különlegességét az is adja, hogy nem egyszerűen a kínai filmtörténelem fontos, reprezentatív műveit láthatjuk, nem csak a kiváló filmeseket ismerhetjük meg, de a filmtörténeten keresztül a kínai nemzet százéves történelme is kirajzolódik.

A kiállítás június 14. és 16. között tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban ezzel egyidőben a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik: egy sci-fit (The Wandering Earth), egy történelmi filmet (A sas és a sárkány), valamint egy romantikus alkotást (Beijing Love Story). Bővebb információ itt található.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom