Close
Hétvégén Budapesten csíphetjük el a kínai film százéves történetét bemutató kiállítást

Hétvégén Budapesten csíphetjük el a kínai film százéves történetét bemutató kiállítást

Filmvetítéssel, előadással és kiállítással színezett ingyenes fesztivállal tiszteleg Kína filmművészete előtt a Kínai Filmmúzeum június 14. és 16. között a Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az eseményen három nagyjátékfilm, valamint a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítás is megtekinthető lesz, továbbá részt vehetünk Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán (melyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött).

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013-ban indult útjára. Látható volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Fehéroroszországban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig a magyar közönség is megismerkedhet vele.

A tárlat anyagát a Kínai Filmmúzeum állította össze. A Kínai Filmmúzeum a világ legnagyobb olyan múzeuma, mely egy ország filmtörténetét mutatja be; az épületét a kínai film születésének századik évfordulójára építették, egy szimbolikus jelentőséggel is bíró palota. Három és fél hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter, illetve huszonegy kiállítóteremmel rendelkezik. A múzeum missziója a kínai film fejlődéstörténetének bemutatása, a filmtechnika megismertetése, a filmkultúra terjesztése.

A kínai film 1905-ös születése óta a kínai filmesek az eltelt több mint száz év alatt elképesztő felfedező utat tettek meg a filmművészet és filmtechnika területén. A kiállítás különlegességét az is adja, hogy nem egyszerűen a kínai filmtörténelem fontos, reprezentatív műveit láthatjuk, nem csak a kiváló filmeseket ismerhetjük meg, de a filmtörténeten keresztül a kínai nemzet százéves történelme is kirajzolódik.

A kiállítás június 14. és 16. között tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban ezzel egyidőben a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik: egy sci-fit (The Wandering Earth), egy történelmi filmet (A sas és a sárkány), valamint egy romantikus alkotást (Beijing Love Story). Bővebb információ itt található.

Ez is érdekelhet:

programajánló | budapest | ázsia | uránia nemzeti filmszínház | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Száznál is több programmal készül Budapest a 150. születésnapjára 

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram