Close
Kiderült, pontosan hány milliárd forint ment el tavaly járványügyi intézkedésekre: egészen hihetetlen adatokat közölt Kína

Kiderült, pontosan hány milliárd forint ment el tavaly járványügyi intézkedésekre: egészen hihetetlen adatokat közölt Kína

Hogy mennyi?!

Milliárdos összeget költöttek Kína tartományai tavaly a járvány elleni intézkedésekre:

a tartományok átszámítva 18 ezer milliárd forintot költöttek tavaly a Covid elleni intézkedésekre

– közölte szerdán a The Guardian brit napilap online kiadása a kínai tartományok adataira hivatkozva.

 

Ez a szám vélhetően növekedni fog tekintettel arra, hogy a 31 tartományból eddig legalább 20 tette közzé a vonatkozó adatokat, s az országos statisztika még nem érhető el. Kína december elején szakított a járvány 2020-as kitörése után szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat, és leállította a széleskörű teszteléseket is. Azóta a gazdaság újraélesztésén fáradozik, amely tavaly mindössze 3 százalékkal növekedett az előző évi 8,4 százalékhoz képest.

Mindemellett a kínai tartományok eltérő módon tartják nyilván a járványügyi költségeket, így egyesek csak a tartományi szintű, míg mások a központi szintű, de helyben költött összegeket is figyelembe veszik. Mindazonáltal a közzétett adatokból kitűnik, hogy a kínai tartományok közül a legnagyobb gazdasági erővel rendelkező, 127 millió fős déli Kuangtung költötte a legtöbb pénzt 2022-ben, átszámítva mintegy 3700 milliárd forintot, egyebek között oltásokra, tesztelésre és a járvány miatt rászoruló emberek támogatására.

A statisztika szerint ez 2021-hez képest több mint 50 százalékos növekedést jelentett a kiadások terén. A főváros, Peking 26,4 milliárd jüant (1364 milliárd forint), az ország pénzügyi központjának számító Sanghaj pedig 16,8 milliárd jüant (870 milliárd forint) költött erre a célra.

(Fotók: Unsplash)

járvány | pénz | koronavírus | kína

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram