Close
Kísérteties fényekbe borított ezer lámpa egy ír hegyoldalt

Kísérteties fényekbe borított ezer lámpa egy ír hegyoldalt

Delejező, túlvilági, drámai, megbabonázó: hirtelen ez a szószedetünk Kari Kola művészeti projektjére.

Egy miriád lámpával festette kék és smaragd színűre Írország egyik kevéssé látogatott részét a finn Kari Kola. A művész szerint ez

a valaha volt legnagyobb, területspecifikus művészeti fényinstalláció.

A Savage Beauty (Zabolátlan szépség) nevű projekt során Connemara északi részén, a Loch na Fuaiche borult kísérteties fényekbe egy estére. A nevet az ír Oscar Wilde-tól kölcsönözte a művész, aki azt írta a tájról, hogy

“Connemara is a savage beauty”,

azaz Connemara zabolátlan szépség.

A vibráló, pulzáló színek a távoli táj rejtett szépségét kívánják megmutatni: a hatáshoz pedig még hozzáad, hogy az alacsonyan szálló felhők és a tó is visszatükrözi a fényeket.

„Mivel nem tudok festeni, ezért fénnyel festek.”

A művész már bemutatott káprázatos fényjátékokat: Párizstól a Stonehenge-ig több mint kétezer installációt készített különleges helyszíneken.

„A művészeti értékén túl is érdekel a fény. A bolygónkon minden függ a fénytől, minden fényből ered. Ha tudok, mindig a természettel dolgozom, mivel ez a legszebb műalkotás a világon.”

A fények installálása több hetet vett igénybe: húsz kilométernyi kábelt csatlakoztattak tizenhat generátorhoz, melyeket helikopterekkel helyeztek el a hegyoldalon.

A terv az volt, hogy Szent Patrik napján körülbelül húszezer ember csatlakozik majd a fények hivatalos felkapcsolásához, ahol be is lehetett volna járni az installációt. A járványhelyzet miatt azonban elmaradt a program. A művész nagyon csalódott volt, de reméli, hogy

a rögzített képek és a kisfilm megmutatja, hogyan játszott Connemara tájával a fényjáték, és hogyan jött létre ezen a durva, vad, zabolátlan tájon valami olyan, amire senki sem számított.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen)

loch na fuaiche | finn | fényjáték | connemara | installáció

FOLYTASD EZZEL

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Ezért tedd be a cipődet a szálloda széfjébe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram