Close
Kísérteties fényekbe borított ezer lámpa egy ír hegyoldalt

Kísérteties fényekbe borított ezer lámpa egy ír hegyoldalt

Delejező, túlvilági, drámai, megbabonázó: hirtelen ez a szószedetünk Kari Kola művészeti projektjére.

Egy miriád lámpával festette kék és smaragd színűre Írország egyik kevéssé látogatott részét a finn Kari Kola. A művész szerint ez

a valaha volt legnagyobb, területspecifikus művészeti fényinstalláció.

A Savage Beauty (Zabolátlan szépség) nevű projekt során Connemara északi részén, a Loch na Fuaiche borult kísérteties fényekbe egy estére. A nevet az ír Oscar Wilde-tól kölcsönözte a művész, aki azt írta a tájról, hogy

“Connemara is a savage beauty”,

azaz Connemara zabolátlan szépség.

A vibráló, pulzáló színek a távoli táj rejtett szépségét kívánják megmutatni: a hatáshoz pedig még hozzáad, hogy az alacsonyan szálló felhők és a tó is visszatükrözi a fényeket.

„Mivel nem tudok festeni, ezért fénnyel festek.”

A művész már bemutatott káprázatos fényjátékokat: Párizstól a Stonehenge-ig több mint kétezer installációt készített különleges helyszíneken.

„A művészeti értékén túl is érdekel a fény. A bolygónkon minden függ a fénytől, minden fényből ered. Ha tudok, mindig a természettel dolgozom, mivel ez a legszebb műalkotás a világon.”

A fények installálása több hetet vett igénybe: húsz kilométernyi kábelt csatlakoztattak tizenhat generátorhoz, melyeket helikopterekkel helyeztek el a hegyoldalon.

A terv az volt, hogy Szent Patrik napján körülbelül húszezer ember csatlakozik majd a fények hivatalos felkapcsolásához, ahol be is lehetett volna járni az installációt. A járványhelyzet miatt azonban elmaradt a program. A művész nagyon csalódott volt, de reméli, hogy

a rögzített képek és a kisfilm megmutatja, hogyan játszott Connemara tájával a fényjáték, és hogyan jött létre ezen a durva, vad, zabolátlan tájon valami olyan, amire senki sem számított.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom