Kiváló merlot-val tette fel magát a világtérképre a Jammertal

Az idén Luxemburgban megrendezésre került Concours Mondial de Bruxelles 2021-en a Cassiopeia Merlot 2015 elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat, melyet nyílt kategóriában a verseny történetében először kapott meg magyar vörösbor.

Idén november elején első alaklommal rendezték meg a VinCe Gálát, az első kétnapos borkóstolót és mesterkurzust a Budapesten. Az előadók között szerepelt Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza, aki egy vertikális merlot kóstolóra invitálta a vendégeket. A borszakma berkein belül ritkák a nők vezető pozícióban. Kevés olyan borászatot tudnánk említeni, ahol női főborásszal dolgoznának együtt.

A Jammertal Borbirtok a Villányi borvidéken található, amely világviszonylatban is ritka szerencsés adottságokkal rendelkezik. Így lehetséges, hogy úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. A jelenleg Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidékeként számon tartott területen 70-80%-ban vörösbort készítenek. Ezek főleg a kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, zweigelt, pinot noir, de találkozhatunk portugieserrel, sőt még kadarkával is. Innen származnak a legkeresettebb magyar vörösborok, melyek jellemzően sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol- és tannintartalmúak.

A Jammertal Borbirtok fejlesztéséhez 2001-ben láttak hozzá. Feldolgozásra kerülő szőlőik 85 hektáros saját ültetvényeikről, illetve válogatott beszállítóik huszonöt hektárnyi területeiről származnak. A szőlő feldolgozása két egymással szomszédos borászati üzemben történik. Már a termőterületek nagyságából is látszik, hogy nemzetközi mércével mérve is érzékelhető mennyiségű bort készítenek. A minőséget illetően úgy tűnik, hogy a Jammertal Borbirtok Európa kiemelkedő vörösbor készítő műhelyévé fejlődött, amelyet legjobban az bizonyít, hogy a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén egyik tételük a világ összes jelentős borvidékéről beküldött vörösbort megelőzve a verseny legmagasabb pontszámát kapta.

Az idén Luxemburgban megrendezésre került Concours Mondial de Bruxelles 2021-en a Cassiopeia Merlot 2015 elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat, melyet nyílt kategóriában a verseny történetében először kapott meg magyar vörösbor.

A vertikális merlot kóstolón Kövesdi Zsófia irányításával két másik, a borászat által szignifikánsnak ítélt merlot tétel mellett a világelső bort is megkóstolhatta a hallgatóság. A főborász az évjáratokon átívelő konzisztens magas minőségre és az évjáratok különbözősége ellenére is megjelenő markáns egyéni stílusra kívánta felhívni a figyelmet.

Koh-I-Noor Merlot 2011

A 2011-es évjárat adottságaiból kifolyólag egy nagyon harmonikus vörösbor, mely igazi potenciállal bír. Testes, mély, gazdag illatok és ízek jellemzik, melyek között a meggyes karakter dominál, epres illatokkal, eukaliptusszal fűszerezve. Magas alkoholját finom savgerinc tartja egyensúlyban. Bár több évtizedes érési potenciállal rendelkezik, már ma is finom bor.

Cassiopeia 2012 Merlot

A 2012-es meleg aszályos évjáratból adódóan koncentrált, érett aromákban gazdag vörösbor. Illatában szeder és málna, ízében földieper és cseresznye dominál. Gazdag gyümölcsössége mellett figyelemre méltóan friss. Kerek és teljes egyensúlyban lévő igazi nagy merlot, elegáns lecsengéssel.

Cassiopeia 2015 Merlot

Mély rubinszín, vékony gránátos széllel, bársonyosan puha, finom a tannin, élénk a savtartalom. Telt, testes, lecsengése hosszan elkísér. A bor magas, 14,5 százalékos alkoholtartalommal bír.

A borászat zászlóshajó márkáival – Cassiopeia és Koh – I - Noor – az elmúlt tíz évben elért jelentős nemzetközi sikereik ellenére azonban kevésbé találkozhattunk a hazai piacon. Főleg exportra készítették ezeket a borokat: leginkább Kínába szállítottak. Tudatosan hosszan érlelt, magas árkategóriájú vörösboraikra helyezték a hangsúlyt.

Az a tény, hogy a Jammertal Borbirtok bebizonyította. a Villányi borvidék terroir-ja alkalmas világelső bor készítésére, magát a borvidéket is visszavonhatatlanul felhelyezte a világelit kékszőlő-termő területeinek térképére.

jammertal | villány | koh i noor | bor | villányi borvidék

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom