Close
Olyan artfesztivál lesz a Káli-medencében, amilyen még nem volt

Olyan artfesztivál lesz a Káli-medencében, amilyen még nem volt

A Pegazus lesz a hely, ahová el kell menni júliusban.

A koncepció

A Klara and the Sun kiállítást Kazuo Ishiguro hasonló című könyve ihlette. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

A mesterséges intelligencia elbeszéléséből kirajzolódó “ember” a félelmek és a vágyak közötti kusza kapcsolatrendszerektől vezérelve formálja életvilágát. Elsősorban azt a világot, amelyben „a természetes beállítódásban tapasztaljuk a természetet, a kultúrát és a társadalmat, állást foglalunk ezek tárgyaival kapcsolatban, azok befolyásolnak bennünket, mi meg hatunk rájuk. Ebben a beállítódásban az életvilág létezését és tartalmainak tipikáját minden további nélkül kétségbevonhatatlanul adottnak fogadjuk el”.

A kiállítás tizenegy művész munkáján keresztül reflektál ezekre a korántsem egyértelmű tartalmi tipikákra, amik meghatározzák viszonyunkat a természettel, a technológiával és egymással, de talán legfőképpen magával a létezéssel. A tárgy- és a képalkotás hagyományos művészeti médiumain túl a tudomány és a technológia aktuális eszközköszleteit felvonultató tárlat aktív részvételre invitálja a látogatókat. Virtuális valóság, adatszobrászat, 3D-mapping, interaktív pszeudo-holográfia, fény- és kinetikus installációk, illetve mesterséges intelligencia által generált alkotások csak pár példa a különleges művek sorából.

Roland Heim, Nagy András, Adrian Newgent: KITERJESZTÉS, 2018
Nagy András, Adorján Zalán: Iris, 2020 fotó: LighthouseON kiállítás, Csokonai Színház, Debrecen

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően, csütörtökönként és péntekenként 11:00-23:00 óráig, szombatonként és vasárnaponként 8:00- 23:00 óráig.

A Pegazus

A szentbékkállai katolikus templom szomszédságában található birtok egykor az Esterházy család dézsma- és borospincéjének is otthont adott. A rendszerváltás előtt a környék legnépszerűbb vendéglátóhelyének számított. 2015-ben Fegyverneky Sára építész férjével Auguszt Olivérrel és üzlettársukkal Járai Péterrel együtt élesztette újra Csipkerózsika álmából a legendás Pegazust. Azóta a hazai kulturális élet egyik legpezsgőbb találkozási pontja a Balaton Felvidéken. A kulináris élvezetek mellett kiállítások, koncertek, előadó estek és “nem-csak-gyermek-matinék” teszik felejthetetlenné az együtt töltött időt.

A violuk projects

2015-ben Lukács Viola kurátor azzal a céllal hozta létre a violuk projects hibrid kulturális vállalkozást, hogy a művészet hagyományos reprezentációs keretrendszerén túl, közösségi élményként tegye hozzáférhetővé a kortárs képzőművészetet. A violuk projects múzeumok és magángyűjtemények stratégiai konzultációja mellett támogatja a kultúripar fenntartható digitalizációs átalakulását. Idén, New York, Zürich és Berlin után Magyarországon is megvalósul egy a művészeteket és a legizgalmasabb technológiai nóvumokat megismerhető projekt a “Klara and the Sun.”

Daïm Aggott-Hönsch: Le Gioconde, 2020

A nyitóhétvége részletes programja
Immerzív hang és fényjáték
Július 9.,10. 18-22h
3500Ft + családi kedvezmény

17:30-21:30 Pegazus kert
S Olbricht
S Olbricht néven ismert Mikolai Martin elektronikus zenei guru, a Farbwechsel Records alapítója.

Egész este egyedülálló fény-installációk formálják a varázslatos természeti és épített környezetet a kiállítás művészeinek aktív részvételével.

19:00, 20:00 Pegazus Galéria
Tárlatvezetés, Lukács Viola kurátor

20:30-22:00 Pegazus Dézsmapince (meleg öltözék javasolt)

Mátrai Erik: Acbspace, helyspecifikus installáció, acb galéria, 2016

A Berlin-Budapest székhelyű trió nemzetközi szinten is többször bizonyított már, komoly sikereket értek el fesztiválokon (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), 2014 novemberében pedig a patinás RareNoise Recordsnál jelent meg lemezük Kjetil Møster szaxofonossal, és a keverést nem más készítette, mint a legendás Bill Laswell. Zenéjükről lismerő kritikák jelentek a Jazzwise, a Nextbop, a Jazz Journal, és az Allaboutjazz oldalain. Az új lemezük 2021 októberében érkezik, melyről hallhatunk majd egy kis ízelítőt.

További információ a kiállítás esemény oldalán, illetve a folyamatosan frissülő Instagram profilján is elérhető. Jegyfoglalás az Immerzív Hang és Fényjáték nyitó eseményre itt.

(Pegazus fotók: Zoltai András és Hajagos Bálint)

fesztivál | klara and the sun | lukács viola | pegazus | art

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Szabad szemmel is elképesztően látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram