Close
Tíz zseniális konyhai trükk, amihez csak sóra van szükséged

Tíz zseniális konyhai trükk, amihez csak sóra van szükséged

A só nélkülözhetetlen konyhai alapanyag, a fűszerezésben betöltött alapvető szerepe mellett azonban meglepően sokrétűen felhasználható a tojás frissességének megállapításától kezdve a serpenyők tisztításáig.

Harold McGee amerikai író, az élelmiszertudományok mestere és a főzés szakértője tíz zseniális konyhai praktikát gyűjtött össze, amit mindenkinek ismernie kell.

A só felhasználásának módjai:

  • Egy lábasba tegyünk sós vizet! Ha a tojás elsüllyed, akkor friss, ha régebbi, a víz felszínén fog lebegni
  • Amennyiben a sütőbe kiömlött valami étel és ráégett a felületre, nincs más dolgunk, minthogy sót szórjunk a tetejére. Amikor a sütő szobahőmérsékletűre hűl, a koszt egyszerűen le lehet súrolni
  • Ha sós vízbe áztatjuk a szeletelt gyümölcsöt, nem barnul meg
  • Az öntöttvas serpenyők külső tisztítása kifejezetten fáradságos feladat, de nem akkor, ha sót egy egészen kevés vízzel összekeverjük és a felületre dörzsöljük. A paszta eltávolítja a koszt, a rozsdadarabokat, leszedi a foltokat, sőt, még a réz edényeket is újjá varázsolja
  • A rovarokat, így például a hangyákat, távol tarthatjuk otthonunktól, ha vonulási útjukra sót szórunk
  • A vörösbor eltávolítása rendkívül nehéz, de nem akkor, ha az öntöttvas serpenyő tisztításához használt sópéppel dörzsöljük be a textíliát
  • Ha tojásfőzéskor sót adunk a vízhez, a tojáshéj nem fog feltörni forrás közben
  • Sóoldatba beáztathatjuk a húst is, így például a pulykát, hogy sütéskor még puhább legyen
  • A halakra a sütést megelőzően sóhéjat is képezhetünk, így garantáltan nem szárad majd ki
  • A serpenyők mellett a vágódeszkákat is tökéletesen megtisztíthatjuk, ha nagy szemű sót egy fél citrom levével elkeverve belemasszírozzuk

Nem ez az első alkalom, hogy hiánypótló konyhai trükköket gyűjtünk össze. Ebben a cikkünkben hat olyan praktika is van, amelyek megkönnyítik az életet és még egészségesek is.

(Forrás: Finedining Lover, fotók: Getty Images)

konyhai trükk | | praktika

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Egészen váratlan dologgal rukkolt elő II. Erzsébet és Diana egykori magánszakácsa

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom