Close
Tíz zseniális konyhai trükk, amihez csak sóra van szükséged

Tíz zseniális konyhai trükk, amihez csak sóra van szükséged

A só nélkülözhetetlen konyhai alapanyag, a fűszerezésben betöltött alapvető szerepe mellett azonban meglepően sokrétűen felhasználható a tojás frissességének megállapításától kezdve a serpenyők tisztításáig.

Harold McGee amerikai író, az élelmiszertudományok mestere és a főzés szakértője tíz zseniális konyhai praktikát gyűjtött össze, amit mindenkinek ismernie kell.

A só felhasználásának módjai:

  • Egy lábasba tegyünk sós vizet! Ha a tojás elsüllyed, akkor friss, ha régebbi, a víz felszínén fog lebegni
  • Amennyiben a sütőbe kiömlött valami étel és ráégett a felületre, nincs más dolgunk, minthogy sót szórjunk a tetejére. Amikor a sütő szobahőmérsékletűre hűl, a koszt egyszerűen le lehet súrolni
  • Ha sós vízbe áztatjuk a szeletelt gyümölcsöt, nem barnul meg
  • Az öntöttvas serpenyők külső tisztítása kifejezetten fáradságos feladat, de nem akkor, ha sót egy egészen kevés vízzel összekeverjük és a felületre dörzsöljük. A paszta eltávolítja a koszt, a rozsdadarabokat, leszedi a foltokat, sőt, még a réz edényeket is újjá varázsolja
  • A rovarokat, így például a hangyákat, távol tarthatjuk otthonunktól, ha vonulási útjukra sót szórunk
  • A vörösbor eltávolítása rendkívül nehéz, de nem akkor, ha az öntöttvas serpenyő tisztításához használt sópéppel dörzsöljük be a textíliát
  • Ha tojásfőzéskor sót adunk a vízhez, a tojáshéj nem fog feltörni forrás közben
  • Sóoldatba beáztathatjuk a húst is, így például a pulykát, hogy sütéskor még puhább legyen
  • A halakra a sütést megelőzően sóhéjat is képezhetünk, így garantáltan nem szárad majd ki
  • A serpenyők mellett a vágódeszkákat is tökéletesen megtisztíthatjuk, ha nagy szemű sót egy fél citrom levével elkeverve belemasszírozzuk

Nem ez az első alkalom, hogy hiánypótló konyhai trükköket gyűjtünk össze. Ebben a cikkünkben hat olyan praktika is van, amelyek megkönnyítik az életet és még egészségesek is.

(Forrás: Finedining Lover, fotók: Getty Images)

praktika | konyhai trükk |

FOLYTASD EZZEL

A Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak

Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom