Close
Szigorú korlátozásokra számíthatnak a Tádzs Mahalt meglátogató turisták

Szigorú korlátozásokra számíthatnak a Tádzs Mahalt meglátogató turisták

Indiai leglátogatottabb turistalátványosságát évente milliók keresik fel, ez a dömping pedig folyamatos állagromlást eredményez. Az épületegyüttes megóvása érdekében pénzbírságot vezetnek be.

A vészharangokat már tavaly megkongatták, az indiai Legfelsőbb Bíróság akkor ultimátumot adott a helyi vezetésnek, hogy minél hamarabb állítsák meg a hosszú ideje tétlenül figyelt állagromlást. A hatóságok naponta 40 ezerben maximalizálták a látogatók számát, illetve a belépők árát is megemelték.

A Tádzs Mahal kétségtelenül egész India, sőt a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A folyamatos tömeg nyilván nagymértékben járul hozzá a mauzóleum állapotának romlásához, amit a környéken zajló káros ipari tevékenységek tovább fokoznak.

Ennek tükrében nem csoda, hogy a világírű síremlék már 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között szerepel. A védelme érdekében most azt találták ki, hogy

pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik három óránál több időt töltenek el az örök szerelem emlékművében.

A belépés idejét is szigorúan ellenőrizni fogják. Ha a látogatók nem érkeznek meg időben, új belépőt kell majd váltaniuk. Ha pedig nem hagyják el az épületet három órán belül, akkor távozáskor még egyszer ki kell fizetniük a belépő árát, ami nagyjából ötezer forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

pénzbüntetés | látványosság | elturistásodás | tádzs mahal | india

FOLYTASD EZZEL

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom