Close
Ez vár azokra, akik egy oltással mennek át Szlovákiába

Ez vár azokra, akik egy oltással mennek át Szlovákiába

A szlovák hatóságok bejelentették, hogy augusztus 30-tól kezdődően ötnapos karantén-kötelezettség lép életbe azon utazók esetében, akik nem kapták meg mindkét koronavírus elleni oltásukat. Ezt csupán az ötödik napon lehet megszüntetni negatív teszt bemutatásával.

Korábban az oltatlan utazók – beleértve azokat is, akik csak az első dózis kapták meg –, mentesültek a tizennégy napos karantén alól, amennyiben érkezéskor negatív PCR-tesztet vagy antigéntesztet mutattak be. A teljesen immunizáltak azonban továbbra is mentesülnek a karantén-kötelezettség alól Szlovákiába érkezéskor, kivéve, ha légi úton érkeznek egy olyan országból, amely nem szerepel azon a listán, amelynek értelmében mentesülnének a vizsgálati követelmények alól.

Ebben az esetben ki kell tölteni a belépési űrlapot, és hetvenkét órán belül elvégzett negatív PCR-teszt bemutatása is szükségessé válik.

Magyarországra ez utóbbi nem vonatkozik.

Mint ismert, a teljesen vakcinázott személynek azt tekintjük, akit a kétadagos Covid-vakcina mindkét dózisával beoltottak, és a legutóbbi oltása óta tizennégy nap telt el. Egydózisú vakcina esetén huszonegy napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a személy teljesen oltottnak minősüljön. Szlovákia jelenleg számos európai országban alacsony kockázati listán szerepel.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában az európai átlaghoz képest jelenleg jó a helyzet, a szomszédos országokban folyamatosan romlanak a járványügyi adatok. Spanyolország Ausztriát és Horvátországot már magas kockázati kategóriába sorolta, így az onnan érkezőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak.

(Forrás: SchengenVisaInfo, fotók: Getty Images)

szlovákia | vakcina | covid-19 | vakcinaigazolvány | covid

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram