Hihetetlen, hol bukkantak rá arra a középkori festményre, amit hamarosan a Louvre-ban állítanak ki

A középkori festményt Compiegne városában fedezték fel és egy Cimabue nevű firenzei művész készítette. Úgy tudni, az alkotás egy francia konyhából került elő és huszonhét millió dollárt, vagyis körülbelül 9,3 milliárd forintot ér.

A legtöbben egy tál finom ételen kívül mást nem találunk a konyhánkban. Egy francia nő azonban hihetetlenül szerencsés lehet, hiszen egy olyan régen elveszett festményre bukkant, amelyet hazája nemzeti kincsként tart számon.

A szóban forgó középkori alkotás Compiegne városában került elő, még 2019-ben. A festményről kiderült, hogy Cimabue készítette és Krisztus kigúnyolását ábrázolja.

Az alkotás négyéves huzavona után kerülhet a Louvre-ba.

A festményt komoly vizsgálatoknak vetették alá annak érdekében, hogy meghatározzák a korát és eredetét. A becslések szerint 1280-ban készült és egy nyolc jelenetből álló kollekció része, aminek középpontjában Jézus keresztre feszítése áll.

Cimabue művei közül csak tizenöt ismert,

így a 2019-ben megtalált alkotás hatalmas jelentőségű. A francia kulturális minisztérium szerint a művészettörténet döntő mérföldkövének számít, ami megtestesíti az ikonkészítésről a festészetre való lenyűgöző átmenetet.

A festményt 2019-ben egy árverésen aukcióra bocsátották és el is kelt 26,8 millió dollárért, de a hatóságok megtiltották a kivitelét, ezt követően pedig nemzeti kincs státuszra emelték. A rendkívül ritka alkotást harminc hónapig az országban tartották és végül az állam megvásárolta. A mű a Louvre gyűjteményében lesz majd látható, és egy 2025 tavaszára tervezett kiállításon mutatják majd be.

(Forrás: RobbReport, fotó: Getty)

louvre | festmény | párizs | Cimabue | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom