Close
Házi süteményekkel csalogat a főváros egyik kedvenc reggelizője

Házi süteményekkel csalogat a főváros egyik kedvenc reggelizője

Inkább a reggeli kapcsán ugrik be opcióként a budapesti Piarista köz már-már kultikusnak mondható apró helye, pedig a Kuglófba más dolgok miatt is érdemes benézni.

Ezek pedig a sütemények, melyeknek most, a húsvét közeledtével dupla súlyuk lehet (nem úgy…), hiszen ez az ünnep sem nélkülözi az édességeket.

A házilag készült jóságokra épülő szortiment Kovács Dórának, a Kuglóf létrehozójának szellemi és gyakorlati terméke, legyen szó szeletelt süteményekről, tortákról, illetve az utóbbi időben talán az elfeledett kategóriába átkerült pitékről.

A Dóra által kikísérletezett receptek közös halmazát a háztáji és a prémium alapanyagok jelentik, mert a cukrászat vezetője fontosnak tartja, hogy a tojás, a tej vagy a vaj kistermelőktől érkezzen.

Nem tisztünk megváltoztatni a társadalmi szokásokat, maximum javaslatot nyújthatunk be, de támogatjuk a Kuglóf nem teljesen hivatalos előterjesztését azzal kapcsolatban, hogy ha már a farsangnak vagy a karácsonynak megvan a klasszikus formális süteménye, desszertje, édessége, akkor legyen a húsvétnak is egy a kalács mellett.

Mégpedig a répatorta.

A Kuglóf-verzió nem túl édes és szerencsére nem is répadomináns; kevés barnacukorral és mézzel készül, a selymességéért habosított és tejszínnel megbolondított Philadelphia krém felel.

Meg is rendelhető tízszeletes változatban, szóval a háziasszonyok válláról le lehet venni vele némi terhet az ünnepi készülődés előtt.

Pro tipp húsvétra: tormával és pirított sonkával egészen extra és érdekes ízkombináció alkotható.

Ami pedig a többi süteményt illeti, szolidan díszített házi torták a zászlóshajók, de személyes igények alapján is raknak össze tortákat – erre azért nem mindenhol van opció.

A sütik ízvilága követi a szezonalitást, de mindig találni a pultban pitét, sajttortát, és brownie-t is. Az édességek egy része gluténmentes és szénhidrát-csökkentett.

Nyilván, ha már Kuglófnak hívnak egy helyet, akad ilyen nevű finomság is, méghozzá a kovásznak köszönhetően egy elég különleges darab. Citromos-mazsolás ízekkel robbant, és málik, picit hajaz a panettonéra, de azért mégsem az, ellenben az olasz kedvenchez hasonlóan sokáig friss marad.

Önmagában is teljes értékű a nagyméretű sütemény, de aki szintet lépne vele, kérhet hozzá házi baracklekvárt, vagy csurgathat rá csokis, netán sóskaramelles szószt. Hamarosan kint a teraszon is.

(Fotók: Kuglóf Budapest, Boldog Attila)

reggeliző | piarista köz | házi sütemény | húsvét | kuglóf

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram