Láttál már vulkáni üledékbe ültetett szőlőt? Mi sem, úgyhogy egészen elképedtünk ezen a földöntúli látványon.
Lanzarotén, a Kanári-szigetek egyikén egészen elképesztő és látványos módját találták a borkészítésnek. A szikár, vulkáni eredetű tájban már a 18. századtól léteznek szőlőültetvények;
a helyi szőlőművelés titka pedig a geria, azaz a vulkáni kavics rétegeibe ásott, kúp alakú lyuk, melynek közepébe ültetik a szőlőtőkéket.
A lyukak szélén holdsarló alakban sziklafalakat alakítanak ki, mellyel a szél ellen óvják a szőlőt.
A kráterekben a szőlő mellett még gyümölcsfákat, például fügét is termesztenek, de kérdés nélkül a szőlő a legfontosabb.
Egészen hihetetlen, de a szőlőt sohasem öntözik: a melegebb vulkáni talaj miatt annyi pára csapódik le a levegőből, amely kielégíti a szőlő vízigényét.
A szőlőket számos pincészet műveli meg és nemzetközi díjas borokat készítenek belőlük, ezek közül a leghíresebb a malváziaszőlőből készült testes, nehéz, mennyei fehérbor.
(Fotók: Getty, World Beauties and Wonders)
vulkanikus bor | malvázia | szőlő | bor | lanzaroteHáromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás
Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk
