Láttál már vulkáni üledékbe ültetett szőlőt? Mi sem, úgyhogy egészen elképedtünk ezen a földöntúli látványon.
Lanzarotén, a Kanári-szigetek egyikén egészen elképesztő és látványos módját találták a borkészítésnek. A szikár, vulkáni eredetű tájban már a 18. századtól léteznek szőlőültetvények;
a helyi szőlőművelés titka pedig a geria, azaz a vulkáni kavics rétegeibe ásott, kúp alakú lyuk, melynek közepébe ültetik a szőlőtőkéket.
A lyukak szélén holdsarló alakban sziklafalakat alakítanak ki, mellyel a szél ellen óvják a szőlőt.
A kráterekben a szőlő mellett még gyümölcsfákat, például fügét is termesztenek, de kérdés nélkül a szőlő a legfontosabb.
Egészen hihetetlen, de a szőlőt sohasem öntözik: a melegebb vulkáni talaj miatt annyi pára csapódik le a levegőből, amely kielégíti a szőlő vízigényét.
A szőlőket számos pincészet műveli meg és nemzetközi díjas borokat készítenek belőlük, ezek közül a leghíresebb a malváziaszőlőből készült testes, nehéz, mennyei fehérbor.
(Fotók: Getty, World Beauties and Wonders)
vulkanikus bor | szőlő | bor | lanzarote | kanári-szigetekKreatív elvonulásra hív a saját házába a hollywoodi színész
Figyelmeztetés jött: az idei tél leghidegebb napjaira kell félkészülnünk

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!