Egészen meglepő, melyik országban a legdrágább lakást venni Európában

A toplistában van egy minden mással összehasonlíthatlan(ul drága) ország is.

Egy európai országban szeretnél huzamosabb időre letelepedni? Akár a lakásvásárlás is szóba jöhet? Akkor van pár friss statisztikánk számodra arról, hol milyen drágák most a négyzetméterárak. Az Eurostat legfrissebb adataiból kiderül, hogyan változott az európai lakáspiac idén: 2021 első negyedévében 6,1 százalékkal emelkedett az ingatlanok ára az előző év azonos időszakához képest az Európai Unió tagországaiban mért lakásárindex alapján. Ez az éves növekedési szint 2007 harmadik negyedéve óta nem volt ilyen magas.

A legmagasabb áremelkedés Luxemburgban (17%) volt megfigyelhető idén év elején a 12 hónappal korábbi adatokhoz viszonyítva, de Dániában, Litvániában, Csehországban és Hollandiában is tíz százalék feletti volt ez a mutató az Eurostat jelentésében.

A Visegrádi Négyek közül nemcsak a csehek (11,9 százalék), hanem a lengyelek is megelőzik hazánkat a piaci fejlődésben: míg Lengyelországban 7,2 százalék volt az árváltozás 2020 első negyedévéhez képest, addig Magyarországon 4,6 százalék, Szlovákiában pedig ennél is mérsékeltebb, mindössze két százalék.

Európa egészét vizsgálva, a magyar ingatlanpiac a középmezőny végén helyezkedik el az árversenyben: az albérletekért átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta, egy belvárosi lakást pedig 850 ezer–1 millió forint közötti négyzetméteráron lehet megvásárolni Budapesten.

A Numbeo legfrissebb statisztikája szerint Horvátországban és Észtországban közel azonos árszínvonallal lehet számolni, ennél olcsóbban viszont olyan államok fővárosaiban lehet lakást vásárolni, mint San Marino, Szerbia, Ukrajna, Románia vagy Görögország. Méretarányosan a legkisebb összeget (242 ezer forint/négyzetméter) a török ingatlanokra lehet költeni.

A közlemény szerint a top háromban az Egyesült Királyság, Franciaország és Luxemburg szerepel,

leszámítva Monacót, ahol olyan kiugró értéken (26,3 millió forintos négyzetméteráron) kelnek el az ingatlanok, hogy összehasonlíthatatlan a többi ország adatával.

Londonban több mint négy és félszer nagyobb befektetést igényelhet egy lakásvásárlás, mint idehaza, de a párizsi árak is közelítenek ehhez a szinthez.

Az angoloknál egy belvárosi, átlagos méretű ingatlanért – átszámítva – közel 250 millió forintot kellene fizetni, és a franciáknál is csak 10-12 millió forinttal alacsonyabbak az átlagárak.

Budapestnél még – többek között – Bécsben, Rómában, Pozsonyban és Vilniusban lehetne drágábban ingatlanba fektetni. Benedikt szerint ugyanakkor az összehasonlítást nem szabad csak az árak mentén végezni, hiszen a lakosság jövedelmi helyzete is más-más az adott országokban, ami jelentősen befolyásolja a lakásárak alakulását Európa egyes részein a vizsgált időszakban.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

birt | lakás | Horvátország | lakásvásárlás | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom