Close
Minden éjszaka lebegés ebben a madridi loftlakásban

Minden éjszaka lebegés ebben a madridi loftlakásban

Egy művésznő lakja, aki nem a konvenciók híve, főleg, ami az alvást illeti. Innentől a függőágy egészen új értelmet nyer. 

Pía Mendaro spanyol építész tervezte meg ezt az otthonként és műteremként is funkcionáló lakást barátnőjének, Clara Cebrian festőnőnek. A Topo’s Shed névre keresztelt, száz négyzetméteres otthon egy ipari épületből vált elképesztően impozáns és nagyon szabados loftlakássá.

A művésznő nem szereti a túldizájnolt dolgokat: egy olyan otthont álmodott meg magának, ami kicsit olyan, mint – ahogy az építész meséli – Ron Weasleyék otthona a Harry Potterből. Egy olyan tér, ami az idő múlásával igazodik a változó igényekhez. Így a loftot annyira flexibilisre tervezték, amennyire csak lehet: a konyhapulton kívül minden bútor arrébb tolható, eltávolítható, újragondolható, az óriási térben pedig szabadjára engedheti a festőnő a fantáziáját úgy, hogy a vásznak is bőven elférnek.

A lakás leglátványosabb eleme egy lebegő ágy, melyet Manuel Ocaña formatervezővel közösen álmodott meg az építész. A könnyűszerkezetes ágy öt embert bír el, és egy különálló lépcsőn lehet feljutni hozzá – a mozgatható, guruló lépcső kicsit olyan, mint a repülőgépekhez tolt lépcsők.

A teret teljesen szeparálatlanul hagyták, a függőágyból pedig remek kilátás nyílik felfelé. Sőt, az ágy fölött kis lépcsők vezetnek egy kültéri egységhez is: a teraszféleség az építész szerint elengedhetetlen a szellemi felfrissüléshez. Külön szép, hogy a száz négyzetméteres otthon alakja tökéletes, tízszer tízméteres négyzet. A fürdő a konyhai fal mögött rejtőzik, valamint ebben a falban kaptak helyet a konyhai eszközök is.

A kanapén kívül pedig igazából nincs is nagyon bútor: az alkotószabadság kreativitása tölti be az amúgy üres teret. Szerintünk egyszerre játékos, letisztult, művészi és stílusos – mindezekkel pedig nagyon illik Madridhoz.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom