Close
A maloya blues megtestesítői, Danyèl Waro és Ann O’aro különleges világba invitálnak

A maloya blues megtestesítői, Danyèl Waro és Ann O’aro különleges világba invitálnak

Két különleges ember, nem mindennapi életúttal, szakmai sikerekkel. Engedd, hogy magával ragadjon a „maloya blues-életérzés”! Légy részese ennek a kivételes élménynek november 24-én, a Müpában!

Az Indiai-óceánban Madagaszkártól nyolcszáz kilométerre keletre fekvő Réunion Franciaország tengerentúli megyéje. A sziget különleges zenei és énekstílusa, a maloya blues két illusztris előadóját hallhatjuk egyazon estén: a legendás költő-énekes Danyèl Waro második koncertjét adja Magyarországon, míg ifjú felfedezettje, a táncos, énekes és költő Ann O’aro először lesz látható és hallható Magyarországon, méghozzá a Müpában.

Danyèl Waro, aki felélesztette a maloya tradíciót

A fehér, fekete és indiai ősökkel egyaránt rendelkező Danyèl Waro 1955-ben született nagyon szerény, nehéz körülmények között. Az előadóművész a hetvenes évektől kezdett kulcsszerepet játszani a maloya tradíció felélesztésében, amit autodidakta módon kezdett elsajátítani. A Womex-díjas művész a társadalmi igazságtalanságok ellen kiálló dalaiban kreol nyelvű szövegeit saját készítésű hangszerei – a lopótökre épített, húros bobre, illetve a kayamb, a roulèr és a pikèr nevű ritmushangszerek – kísérik. Hazájában a zene iránti alázatával és a dalainak mondanivalójával igazi legendává vált. De nemcsak Franciaországban vívta ki a hírnevet magának: Mandela című számának egy részletét Beyoncé és Jay-Z 2013-as, Drunk in Love című slágerének Kanye West által készített remixében is hallhatjuk.

Ann O’aro, akinek igazi menedék a maloya

A húszas évei végén járó Ann O’aro a maloyában találta meg az eszközt arra, hogy feldolgozza az őt megerőszakoló, majd öngyilkosságot elkövető apja által okozott traumákat. Cím nélküli, 2018-as debütáló albumának kreol és francia nyelvű dalait fúvós és ütőhangszeres kísérettel adja elő. Az album elkészítésében olyan nagy zenészek voltak a segítéségre, mint Philippe Conrath, Danyèl Waro és a Zanmari Baré. Ann O’aro költőként sem tétlenkedett: idén megjelent  kétnyelvű, francia és reunion kreol első gyűjteménye is.

A helyi rabszolgák zenéjeként született, ritmushangszerekre és felelgetős énekre épülő maloya sokáig tiltott előadási forma volt, az elmúlt fél évszázad során azonban a réunioni öntudat szerves részévé vált, és 2009-ben az UNESCO is felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Müpa.

(Fotó forrás: Müpa, N’krumah Lawson Daku)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom