Close
Belefáradt a harcba az olasz férfi, és elköltözik a szigetről, ahol harminckét éve egyedül élt

Belefáradt a harcba az olasz férfi, és elköltözik a szigetről, ahol harminckét éve egyedül élt

Mauro Morandi 1989-ben érkezett a Budelli szigetére, és több mint három évtized után úgy döntött: enged a hatósági nyomásnak, és elköltözik onnan.

Az olaszországi sziget földrajzilag Korzika és Szardínia találkozásánál található, és főképp a rózsaszín tengerpartjairól híres.

A férfi azért költözött oda 1989-ben, mert elege lett a fogyasztói társadalomból és az olasz politikai helyzetből.

A rózsaszín strandjairól híres Budelli

„Úgy döntöttem, hogy egy lakatlan szigetre költözöm Polinéziában, távol a civilizációtól. Új életet akartam kezdeni, közel az anyatermészethez.”

Mielőtt azonban nekivágott volna Polinéziának, néhány barátjával munkát vállalt a Maddalena Archipelagoa-szigetcsoport körül, hogy finanszírozza az utazását. Budellin megismerkedett a helyi gondnokkal, aki épp nyugdíjazását tervezte, így Mauro Morandi átvette a férfi munkáját, és a maradás mellett döntött. Takarította a partot, rendben tartotta az ösvényeket, az ideérkezőkkel pedig megismertette a helyi élővilágot.

Budelli

A jelenleg nyolcvanegy éves Mauro Morandit már többször is megpróbálták kilakoltatni budelli otthonából. Tavaly a La Maddalena-i Nemzeti Park elnöke, Fabrizio Fonnesu kifogásolta azt az idős férfivel szemben, hogy törvénytelen átalakításokat végzett azon a második világháborúban épített rádióállomáson, amely az otthona. A kilakoltatása pedig továbbra is napirenden van, mert a szigetet környezetvédelmi megfigyelőközponttá akarják alakítani.

Mauro Morandi

Olaszországban petíciót indítottak azért, hogy a hatóságok engedélyezzék az olasz Chris McCandless maradását – a petíciót már hetvenezren aláírták. Mauro Morandi ennek ellenére bejelentette: belefáradt abba, hogy huszonegy éve el akarják űzni innen, így végül elhagyja a szigetet. Az egyik közeli szardíniai városába, La Maddalenára költözik. A távozása mellé a következő gondolatokat fűzte :

“Távozom a szigetről annak reményében, hogy a jövőben is óvni fogják Budellit, ahogy én tettem az elmúlt harminckét évben.”

La Maddalena

Mint fogalmazott: az élete nem fog sokat változni. Csak bevásárolni megy majd be a városba, az ideje nagy részében egyedül tartózkodik majd, és ami fontos:

továbbra is látni fogja a tengert.

(Forrás: The Guardian, BBC)

fogyasztói társadalom | sziget | Budelli | Mauro Morandi | La Maddalena

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram