Close
Itt a Red Dot-díjas kiállítás: több mint negyven dizájner alkotásaival vár a 360 Design Budapest

Itt a Red Dot-díjas kiállítás: több mint negyven dizájner alkotásaival vár a 360 Design Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megrendezett, ingyenesen látogatható kiállítás október 3-9. között harmincegy hazai és több mint tíz regionális tervező darabjait állítja ki. Az idei évben a történetmesélést, az edukációt és a digitalizációt a középpontjába helyező, számos nemzetközi elismerést, köztük a Red Dot-díjat is elnyert rendezvény világhírű tervezők keynote előadásaival, kerekasztal-beszélgetésekkel és a korábbi évekhez hasonlóan Meet the Designer programmal várja a dizájn iránt érdeklődőket a Bálna Budapest épületében.

 A hazai és regionális tervezőket bemutató 360 Design Budapestre érkező dizájndarabok a 2022-es évben is hangsúlyosan képviselik a fenntartható formatervezés iránti törekvést. A koncepció középpontjában ezúttal a múlt és a jövő, a digitális és a fizikai tér összefonódása és kapcsolódása áll.

A magyar dizájnerek és feltörekvő tehetségek alkotásai mellett ezért a 3D-terveket is külön kategóriában nevezhették az innovatív termékek megálmodói. A formabontó kreációk rendhagyó módon csak és kizárólag digitális formában, LED-kivetítőkön tekinthetők meg. A kiállítás látogatói ebből a különleges virtuális térből léphetnek át a fizikai kiállítótérbe. A történetmesélés és az idősíkok kapcsolódásáról pedig a designtörténeti szekcióban tudhatnak meg többet a látogatók.

– Különösen fontosnak tartottuk, hogy az egyes szakterületek prominens szervezeteivel együtt felhívjuk a figyelmet a különböző művészeti ágak mindenkori összefonódására. A 360 Design Budapest így idén is az Art Market Budapesttel szoros együttműködésben jött létre, amely partnerség fő eleme az Inside Art & Design program, amelynek keretében világhírű tervezők előadásai és kerekasztal-beszélgetések hallgathatók majd meg. A kiállítás koncepciójának célja, hogy megmutassa, fontos kihasználni az iparművészeti örökségből származó tapasztalatot, a régiós együttműködési lehetőségeket és a technológiát, amelyek újabb és újabb ötletekkel gazdagítják a dizájn világátfejtette ki a koncepció mögött meghúzódó gondolatmenetet a kiállítás egnyitóján Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A regionális szakmai szervezetek – mint a LuCreate Design Development Foundation, Czechdesign, Budapest Design Week, Art Market Budapest, Iparművészeti Múzeum – mellett olyan nemzetközi elismerésnek örvendő sztártervezők látogatnak el a kiállításra keynote előadóként,

mint Piero Lissoni, korunk egyik legkiemelkedőbb építésze és dizájnere, valamint Draga Obradovic és Aurel K. Basedow, a Baxter olasz bútorgyártó vezető tervezőpárosa.

A szakmai zsűri döntése alapján a kiállításon helyet kapó harmincegy dizájnmárka – amelyből tizennégy az ügynökség design LAB mentorprogramjában is részt vett – darabjait exkluzív tárlatvezetés keretében mutatja be saját szemszögén keresztül Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője, Osvárt Judit, az ELLE Decoration főszerkesztője, valamint Vitáris Iván, az Ivan & the Parazol együttes frontembere.

További tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők Bonta Gáspár, a 360 Design Budapest programigazgatójának kíséretében, akihez az esemény csütörtöki napján Piero Lissoni is csatlakozik.

A programok sora kiegészül még a HFDA Academy kerekasztal-beszélgetésekkel is. Ezek célja a szakmai párbeszéd és a tudásmegosztás ösztönzése a kreatívipar szereplői között, olyan platformot biztosítva a szektor iránt érdeklődők számára, amelynek köszönhetően elmélyíthetik tudásukat az aktuális ágazati kérdéseket illetően. A Kollaboráció, mint az innováció mozgatórugója című beszélgetésen a Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programjának keretében támogatást nyert gyártó-tervező párosok osztják meg a közös munka során szerzett tapasztalatokat, figyelembe véve a dizájntudatos vállalkozások szerepvállalását és innovatív eszközhasználatát. A Metszéspontok: Art & Design angol nyelvű, nemzetközi vendégek részvételével megvalósuló beszélgetés keretében pedig a művészet és a dizájn területeinek különbözőségeit, átfedéseit és egybefonódásait járják körbe a résztvevők. Az Art Markettel együttműködésben az Art Photo Budapest 2022 alkalmából egy olyan fotóválogatás készült, amelyben azoknak a vezető magyar fotósoknak a képeiből szerepel néhány, akik életművében a divatfotó és a fotóművészet közötti átjárás vagy inkább összefonódás látványosan tetten érhető.

– A nemzetközi együttműködések és a különböző ágazatokból érkező szereplők közötti párbeszéd és tudásmegosztás az esemény hosszútávú céljait szolgálja, amelyek között Magyarország regionális dizájn központi szerepének erősítése, a hazai dizájnmárkák nemzetközi piacra lépésének elősegítése, valamint a magyar és a regionális formatervezők ismertségének növelése szerepel. A dizájn, ahogy az épített örökségeink, a természeti csodáink és a gasztronómiánk, ugyanúgy hozzájárul az országimázs formálásához. A kulturális érdeklődés nemcsak egyre erősebb utazási motiváció, hanem elősegíti a hazánkba érkező turisták itt tartózkodásának meghosszabbítását és a minőségi élményszerzést. A Magyar Divat & Design Ügynökség 2018-as megalakulása óta töretlenül támogatja a divat és dizájn hazai képviselőit a nemzetközi sikerek és szélesebb körű ismertség elérésében. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a 360 Design Budapest nemcsak a látogatók, de a szakma által is nagyfokú elismertségre tett szert az indulása óta eltelt mindössze három év alatt – tette hozzá Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A 360 Design Budapest a korábbi évek során a Red Dot-díj elnyerése mellett számos nemzetközi dizájnversenyén ért el kiemelkedő helyezést; az A’ Design Award & Competitionben két kategóriában is dobogóra jutott, továbbá a 11. Global Eventex Awards díjátadón Virtual Expo kategóriában arany, míg Art Event kategóriában bronz elismerésben részesült közel 600 pályamű közül.

Az esemény honlapján részletes információ érhető el a kiállítókról és a programokról, amelyekre a regisztráció ingyenes.

(Fotók: MDDÜ)

kiállítás | vezetés | magyar | dizájn | bálna budapest

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram