Újratervezte egy magyar dizájner a legendás állólámpás Mercedest

Hibátlanul modernizálta a hatvanas évek formáját.

Az állólámpás. Vagy inkább Állólámpás – mi, magyarok így ismerjük a W 114/W 115 gyári kódú típust, a németek /8-asként, vagyis Strich-Achtként, de világszerte több beceneve, és még sokkal több híve van. Nem kevés autó- és/vagy Mercedes-rajongó szerint az utolsó igazi autó, amelyet még nem elhasználódásra, hanem az örökkévalóságnak terveztek, jellegzetes formáját pedig a Mercedes akkori fődizájnere, Paul Bracq rajzolta meg Bruno Sacco közreműködésével.

Egy ilyen legendához csak kellő tisztelettel és szakértelemmel szabad nyúlni, és Obendorfer Dávid pontosan így tett. Mivel az Állólámpás utódja az E osztály, a magyar formatervező az aktuális E Klasse alapjait használta, azon jelenítette meg az 1968–76 között gyártott ős stíluselemeit. Ez sem kis feladat, főleg, ha valaki ilyen minőségi munkát végez, Obendorfer viszont a műszerfalra is készített egy koncepciót, és a vajszínű némettaxi-verziót is elkészítette. Így lett komplett az Icon E Concept.

Ez is érdekelhet:

A magyar, aki milliók életét mentette meg, és Porsche is lopott tőle – Barényi Béla-portré

A magyarok többségének fogalma sincs róla, ki Barényi Béla, ez azonban nem őt minősíti. Arra ott vannak azok a fejlesztései, amelyek alapvetően változtatták meg és határozzák meg azóta is az autóipart.

(Archív fotók: Daimler, Icon E Concept: Obendorfer Dávid)

mercedes-benz e osztály | mercedes-benz | koncepcióautó | obendorfer dávid | állólámpás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom