Újabb rekordot döntött a fővárosi bérletidíj-emelkedés, egészen elképesztő, mennyi most az átlagár

Már az erősödő turizmus is felfele hajtja a budapesti albérletárakat, nem tudjuk, hova tud még emelkedni?

Újabb rekordot döntött a budapesti bérleti díjak emelkedése májusban – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből.

Az immár menetrendszerű bérletidíj-növekedés eredményeként egy kiadó lakásért átlagosan 172 ezer forintot kértek a múlt hónapban, ami már meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

Míg tavasszal az ukrajnai menekültválság generálta a kereslet növekedését, addig tavasz végén már az Airbnb-piacra visszatérő lakások miatt csökkent tovább a kiadó lakások száma, és ez további áremelkedést vont maga után. Az albérletpiacon még elérhető lakásokért a bérlők a korábbi keresleti árnál is többet, akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni, ami szintén rekordnak számít. Budapest legnépszerűbb részei a XI. és a XIII. kerületek, itt van a legnagyobb kereslet a kiadó ingatlanok iránt.

Tovább folytatódott májusban a bérleti díjak emelkedése, de míg tavasz elején az árak emelkedő trendjét elsősorban az Ukrajnából érkező menekültek generálták, a múlt hónapban a turizmus erősödése miatt a kínálati oldal folyamatos szűkülése hajtotta felfelé az árakat.

A közösségi albérletkereső platform tapasztalatai szerint a Budapestre érkező turisták egyre nagyobb száma miatt a belvárosi ingatlanok egy része folyamatosan tér vissza az Airbnb-piacra, és így gyakorlatilag eltűntek a hosszú távú bérleti kínálatból a felújított, jól felszerelt belvárosi lakások.

Áprilishoz képest 3,8 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig 19,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak a fővárosban, így tavasz végére az átlagos albérletárak elérték a 172 ezer forintot. A még szabad bérlakásokért ugyanakkor egyre nagyobb a verseny a bérlők között, akiknek átlagos jövedelme jelentősen nőtt az elmúlt két évben, és ezzel párhuzamosan soha nem látott mértékben nőtt fizetési hajlandóságuk, áprilishoz képest 7,1 százalékkal. Májusban ennek megfelelően akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni egy bérleményért.

Az immár kétszámjegyű infláció elől menekülő befektetők egy része az ingatlanpiacot veszi célba, számukra fontos lehet, hogy a kereslet a XI. és a XIII. kerületi albérletek iránt a legnagyobb: a Rentingo.com közösségi albérletkereső platformra regisztrált bérlők 25 százaléka elsősorban ezekben a kerületekben keres magának lakhatást.

Az interaktív albérlettérkép, az alberletkalkulator.hu szerint ezeken a részeken általánosnak mondható a 3.400 – 3.500 Ft/m2 bérleti díj. Az említett városrészek mellett szintén népszerű célpontnak számítanak a VII., a IX. és a XIV. kerületek is, a budapesti albérletkereslet fele gyakorlatilag erre az öt kerületre koncentrálódik.

(Fotók: Unsplash)

albérlet | emelkedés | infláció | budapest | lakás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom