Repülés közben a legtöbb utasnak megvan a jól bevált itala. Van, aki egy fűszeres Bloody Maryre esküszik, más egy pohár kólára, sokan pedig maradnak a szénsavmentes víz mellett – megint mások előszeretettel gurítanak le egy ropogós gyömbérsört több ezer méter magasban.
Azt egyébként érdemes tudni, hogy az ízlelőbimbóink repülés közben kicsit másképp viselkedhetnek a rendkívül alacsony páratartalom és az utastéri nyomás miatt, ezért bizonyos ételek, italok íze eltérő lehet, mint a földön.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a repülőgép kabinjában körülbelül olyan száraz a levegő, mint egy kétezer méter magas hegycsúcs tetején.
Lauren Grosskopf táplálkozási szakértő szerint ilyenkor főleg az édes és sós ízek érzékelése változik meg.
A Bloody Mary vagy akár a sima paradicsomlé sokak számára unalmas választásnak tűnhet egy esti lazítás során, repülés közben azonban frissebb, fűszeresebb benyomást tehet ránk. A helyzet hasonló a gyömbérsörrel is, amelynek az édessége nem lesz olyan átütő a repülés közben, cserébe sokkal szárazabb és harsányabb ízűnek érezhetjük.
A gyömbér mellett érdemes még megállni egy kicsit. A megannyi ital- és ételköltemény egyik közkedvelt összetevője ugyanis
egy igazi kis csodaszer, ha a gyomor megnyugtatásáról van szó.
Émelygés és emésztési zavarok ellen is nagyon jól jön, mivel olyan vegyületeket találhatunk benne, amelyeknek hatékonysága vetekszik a hányinger elleni gyógyszerekével.
Ez egy plusz érv lehet a gyömbérsör vagy a gyömbér alapú – akár alkoholmentes – italok mellett azoknak, akiket néha elkap a rosszullét repülés közben. Persze érdemes figyelni arra, hogy az italunk valóban tartalmazza a gyógyító hatású fűszernövényt, ugyanis több kutatás is rávilágított, hogy a gyömbérsörök egy részében nincs (egyáltalán vagy elegendő) gyömbér, így részben a gyömbéríz és a szénsav keltette placebohatás az, ami rövid távon nyugtató hatással bír.
Tehát a gyömbérsör jó választás lehet repülés közben, de csak mértékkel. Repülés közben ugyanis érdemes nagyon odafigyelni a hidratáltságra, hiszen a rendkívül alacsony páratartalom miatt sokkal könnyebben kiszáradhatunk, ez pedig rosszulléthez is vezethet.
Ezért fontos, hogy bármilyen italt iszunk, mellette elegendő vizet is fogyasszunk, főként szénsavmenteset. A nagy mennyiségű szénsavas víz ugyanis puffadást és gázképződést okozhat, ez pedig repülés közben még kényelmetlenebb és kellemetlenebb lehet, másrészt a gázok okozta teltségérzet miatt így talán kevesebb vizet fogyasztunk, mint kellene.
És ha már repülés:
(Forrás: Travel + leisure)
magasság | hányinger | rosszullét | repülés | gyömbérsör | gyömbér
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!