Close
Évről évre zsugorodik a Mont Blanc – Most ennyivel ment össze

Évről évre zsugorodik a Mont Blanc – Most ennyivel ment össze

Európa legmagasabb csúcsa két méterrel zsugorodott az elmúlt húsz évben. Hivatalos magassága ma már csak 4807,81 méter.

Az új tengerszint feletti magasságot egy huszonhét fős szakértőkből és kísérőikből álló csapat rögzítette expedíciója során, akik szeptember közepén három napon keresztül végeztek méréseket. A jelenség magyarázatához klímakutatók és gleccserszakértők bevonására lesz szükség.

Az elmúlt években egyre többen hívták fel a figyelmet a gleccserek olvadására, ami oka lehet a Mont Blanc zsugorodásának is. Míg 2007-ben a hegy magassága 4810,9 méter volt, 2021-ben már csak 4807,81 métert rögzítettek.

Ez azt jelenti, hogy Európa legmagasabb hegycsúcsa átlagosan évente tizenhárom centiméterrel csökken.

Mint ismert, 2001 óta kétévente mérik a Mont Blanc magasságát, hogy megalkothassák a jégtakarómodelljét. A leolvasott értékek évről évre mások, mivel a csúcsot állandóan hó borítja, amely az időjárási körülmények miatt folyamatosan változik.

Évente emberek millió keresik fel a francia Alpokban Chamonix fenséges hegycsúcsait, legyen szó hegymászókról, síelőkről, túrázókról. A közös bennük, hogy Európa legmagasabb csúcsát ilyenkor nem nagyon hagyják ki. A több mint 4800 méteres Mont Blanc a természet kiemelkedő munkái közé tartozik a kontinensen – amelynél talán csak ez a hegy pillanatait megörökítő, letaglózó time-lapse videó lett jobb.

(Forrás: Euronews, fotó: Getty Images)

klímaváltozás | mont blanc | klímaválság | franciaország | hegycsúcs

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram