Close
Évről évre zsugorodik a Mont Blanc – Most ennyivel ment össze

Évről évre zsugorodik a Mont Blanc – Most ennyivel ment össze

Európa legmagasabb csúcsa két méterrel zsugorodott az elmúlt húsz évben. Hivatalos magassága ma már csak 4807,81 méter.

Az új tengerszint feletti magasságot egy huszonhét fős szakértőkből és kísérőikből álló csapat rögzítette expedíciója során, akik szeptember közepén három napon keresztül végeztek méréseket. A jelenség magyarázatához klímakutatók és gleccserszakértők bevonására lesz szükség.

Az elmúlt években egyre többen hívták fel a figyelmet a gleccserek olvadására, ami oka lehet a Mont Blanc zsugorodásának is. Míg 2007-ben a hegy magassága 4810,9 méter volt, 2021-ben már csak 4807,81 métert rögzítettek.

Ez azt jelenti, hogy Európa legmagasabb hegycsúcsa átlagosan évente tizenhárom centiméterrel csökken.

Mint ismert, 2001 óta kétévente mérik a Mont Blanc magasságát, hogy megalkothassák a jégtakarómodelljét. A leolvasott értékek évről évre mások, mivel a csúcsot állandóan hó borítja, amely az időjárási körülmények miatt folyamatosan változik.

Évente emberek millió keresik fel a francia Alpokban Chamonix fenséges hegycsúcsait, legyen szó hegymászókról, síelőkről, túrázókról. A közös bennük, hogy Európa legmagasabb csúcsát ilyenkor nem nagyon hagyják ki. A több mint 4800 méteres Mont Blanc a természet kiemelkedő munkái közé tartozik a kontinensen – amelynél talán csak ez a hegy pillanatait megörökítő, letaglózó time-lapse videó lett jobb.

(Forrás: Euronews, fotó: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen változatos programokkal vár idén is az osztrák tél
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom