Kávézó, kulthub, iroda – Ilyen a Montage Budapest

Vannak frissen nyitott pontok, amik olyanok, mintha mindig is ott lettek volna a helyükön az idők kezdete óta. Ezek a helyek valamit elkapnak a genius lociból és a zeitgeistból – a hely és a kor szelleméből –, és a nulladik perctől fogva észrevétlenül simulnak bele egy-egy környék textúrájába. A Margit körút 10 alatt lévő Montage Budapest ilyen.

Mi a Montage?

Röviden egy co-working iroda és egy kávézó keveréke, azaz „coffice”. Nyár elején nyitott, és máris üzemi hőmérsékleten futnak. Mindkét szolgáltatási vonalat igyekeztek optimalizálni: a wifi hasít, rengeteg a konnektor, bárhol is ülünk le, lesz hely, ahol töltőre rakhatjuk a készülékeinket, sőt, tudunk nyomtatni is. Mindez meg is látszik a helyen: az elmúlt hónapokban egyre többen fedezik fel a helyet és ülnek be oda laptopjaikkal.

A kávézó vonalon is igyekeznek prémium termékekkel megtölteni a kínálatot. A kávé a Bagira Coffee pörkölőtől érkezik, amelynek tulajdonosa Török Ádám 2018-ban országos barista bajnoki címet nyert. Ádám néha feltűnik a boltban, hogy ellenőrizze a La Marzocco kávégép beállításait, hogy a vendégek a legjobb minőséget kapják. A tulajdonosok igyekeznek mindenből a csúcsminőséget behozni. Tea? Zhao Zhou teakereskedés. Fagyi? Fragola. Szörp? Mayer. Pékárú? Máki pékség. Sör? Monyó. Ebben már tettem érhető egyfajta lokálpatriotizmus, a tulajok ugyanis igyekeznek minél közelebbről beszerezni a beszereznivalókat: egy csomó konyhai eszköz például a körút szemközti oldalán lévő Vasedényből érkezett.

Ha van berendezési tárgy, ami nem kerületi, vagy Buda vonzáskörzetéből származik, azok a székek és asztalok, amelyek az OOAC lengyel brand termékei, így a Montage tulajdonképpen egy dizájnbolt is, ahol az említett bútordarabok mind megvásárolhatók.

Kultikus sarok

A Montage a II. kerület emblematikus pontját foglalja el, amelynek vannak kultúrtörténeti vonatkozásai is. Az 1890-es évek végétől a Vanek kávéház működött itt. Vanek Józsefnek ekkoriban három kávéháza is működött a városban, az elsőt az Erzsébet körúton nyitotta, a másodikat itt, a harmadikat pedig a Csömöri úton. Az úriember arról nevezetes, hogy elsőként vetített pesti kávéházban árnyékképeket vagy „ködfátyolképeket”, amik a mozgókép, vagyis a film elődjeinek tekinthetők. A vállalkozó 1900-ban a Csömöri úti kávézóját bezárta, és a megmaradt kávéházaiban is problémái akadtak, ugyanis nem tudta elég gyorsan változtatni az árnyékkép kínálatot, amit a vendégei annyira untak, hogy inkább be sem mentek hozzá. Ettől függetlenül beírta magát a magyar filmtörténetbe, ugyanis kétségtelenül egyike azoknak, akik elsőként kezdtek kávéházakban vetíteni a magyar fővárosban.

A múlt század elején még másképp festett ez a sarok

Az 1922-ben elhunyt Vanek József azonban mégsem csak vetítéseinek köszönheti az öröklétet, hanem annak, hogy Rejtő Jenő róla mintázta és nevezte el a kultikus Vanek úr karakterét.
– Volt egy terv, hogy Vanek legyen a hely neve, de végül győzött a Montage – mondja Szigeti Ádám, társtulajdonos. – Még gondolkozunk azon, hogyan tudjuk a Vanek nevet beintegrálni a hely életébe.

A sarokházat a II. világháborúban bombatalálat érte, csak a csonka, földszinti sor maradt meg belőle, majd a hatvanas évek elején a lakásépítési program keretében a Margit körút több pontján (akkoriban Mártírok útjának nevezték), úgy itt is felhúztak egy modern társasházat. A Montage helyén ekkor a Zöldért, az állami zöldségkereskedelmi vállalat egyik üzlete működött itt.

„A II. kerületben a Mártírok útja 8-10. alatt épülő társasház régi foghíjat tüntet el, s modern homlokzatával emelni fogja a város e forgalmas útvonalának képét”, írta a Figyelő 1961 októberében

Az elmúlt években egy OTP fiók otthonaként szolgált, de szerencsénkre nem egy újabb bankfiók vagy mobilszolgáltató vette ki ezt a remek adottságú ingatlant, hanem egy kávézó. Érdemes csak azért is beülni, hogy egy olyan szögből lássuk ezt a forgalmas sarkot, ahonnan korábban nem tudtuk hacsak nem itt intéztük a bankügyeinket. Egy csésze americanóval azért jóval szórakoztatóbb az elsuhanó villamosokat bámulni, akár bent, akár az árnyékos teraszon ülünk.

Több mint coffice

– A pincét mi nyitottuk fel – mondja Szigeti Ádám. – Mi bontottuk ki a régi hűtőház hetvenéves hűtőberendezéseit. Gondoltunk arra, hogy majd felújítjuk a pincét, és filmvetítéseket is szervezhetnénk oda, de lehet, hogy csak egy meeting room lesz belőle, elvégre a Bem mozi itt van a szomszédban.

Amikor a cikk elején azt mondtuk a Montage-ról, hogy két hely hibridje, akkor nem mondtunk igazat, hiszen kiderült, hogy dizájnbolt is, sőt, még egy nem titkolt funkcióval rendelkezik. Szeretne olyan közösségi hub lenni, ahol izgalmas beszélgetések, eszmecserék zajlanak, alkalmanként pop up kiállítások nyílnak és más kulturális események történnek.
– Már elkezdtünk beszélgetéseket szervezni, amikre II. kerületi arcokat hívunk majd meg – mondja Szigeti Ádám. – Próbálunk egy kerületi profilt is adni a helynek. Az egyik alapító, Erzsi Brüsszelben él, de itt van lakása a körúton, Bendzsi szintén társtulajdonos és ő is második kerületi, és én is az vagyok. Mi itt vagyunk otthon.
Augusztus tizedikén már volt egy kerekasztal beszélgetés a klímatudatos életmódról, a következő körben, szeptember 21-én Szatmári Gergővel, a kerületben élő fotóssal ismerkedhetünk meg, jelenleg az ő fotói díszítik a Montage falait.

Ugyan még csak három hónapja nyitott, az már most látszik, hogy a Montage-nak van egyénisége, és egy izgalmas, több dimenziós helyként viselkedik, amely idővel kultikus pontja lehet a II. kerületnek. Érdemes kipróbálni őket egy espresso tonik erejéig, de akkor is figyeljük őket, ha érdekes beszélgetésekre vagyunk kíváncsiak. A Montage-ban mindet megkaphatjuk, és abban is biztosak vagyunk, hogy előbb-utóbb Rejtő Jenő és Vanek úr előtt is tisztelegni fognak az őket megillető módon.

(Fotó: Kőrösi Zamás)

coffice | kávézó | szigeti ádám | coworking | margit körút

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom