Close
Ezek a legjobb európai városok a művészet szerelmeseinek

Ezek a legjobb európai városok a művészet szerelmeseinek

Degas, Turner, Rembrandt, Munch, Gaudi – Európa a művészettörténet leghíresebb neveit vonultatja fel. Gondolnád, hogy Párizs épphogy befér az első tízbe?

A posterXXL öt kategória alapján vizsgálta és hasonlította össze Európa nagyvárosait. A művészeti galériák, fesztiválok és képzőművészeti iskolák száma mellett az egyes helyekről érkező híres művészek száma is fontosnak számított, de kiemelkedő jelentősége volt a neves építészek által tervezett épületek számának is.

Mindezeket összevetve alakult ki a top tízes listájuk, melynek élén London végzett, szinte maximális pontszámmal. A város művészeti gyűjteményei messze túlmutatnak a Tate Modern és a National Portrait Gallery gyűjteményén, hiszen összesen kétszázhatvanegy művészeti galériával vár.

London a művészek számát tekintve is az élen jár.

Több mint ezeregyszáz alkotó köthető az angol fővároshoz, míg Párizs esetében ez ezernyolcvannyolc.

A dobogó második helyére Amszterdam került, köszönhetően öt művészeti iskolájának és ugyanennyi művészeti fesztiváljának. Ezek közül kiemelkedik a No Art Fesztivál, mely rendhagyó előadások sorozatát kínálja, a This Art Fair pedig több mint száz művész munkáját mutatja be.

A német nyelvű városok uralják a művészeti fesztiválok színterét, mivel Bréma, Hannover és Lipcse mind az első tízben szerepel.

A harmadik helyen Róma áll, amely több mint háromszáz művésznek adott otthont. Az olasz főváros hat művészeti iskolával rendelkezik, ott működik a világhírű Accademia delle arti Roma és a római képzőművészeti egyetem is. A rangsorban jól teljesített még Oslo is, főként művészeti akadémiájának és építészeti iskolájának köszönhetően.

Íme, a tíz legjobb európai város a művészet szerelmeseinek a posterXXL szerint:

  1. London
  2. Amszterdam
  3. Róma
  4. Edinburgh
  5. Oslo
  6. Berlin
  7. Milánó
  8. Helsinki
  9. Lyon
  10. Párizs

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

Európa | galéria | kultúra | művészet | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram