Close
Ma csak az induljon el, akinek muszáj! Narancssárga fokú riasztást adtak ki több megyére is Erdélyben

Ma csak az induljon el, akinek muszáj! Narancssárga fokú riasztást adtak ki több megyére is Erdélyben

Forgalomkorlátozásokhoz és közlekedési fennakadásokhoz vezetett a tél visszatérése Erdélyben, ahol több megyében kedd estig narancssárga jelzésű hóriasztás van érvényben.

Hargita megyében kedden reggel a sűrű havazás miatt Csíkszereda és Székelyudvarhely, illetve Maroshévíz és Borszék között korlátozni kellett a teherautók forgalmát. Brassóban a városvezetés arra kérte a sofőröket, hagyják otthon a gépkocsijukat, és használják a tömegközlekedést.

Hargita megye közútjain kedd reggel télies útviszonyok között zajlott a közlekedés. A két említett nehezebb útszakaszon korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek forgalmát, nehogy elakadjanak a hóban és torlódást okozzanak – írta az Agerpres román hírügynökség.

Bár a korlátozás eredetileg délig lett volna érvényben, a Székelyhon beszámolója szerint tíz óra után feloldották. A hírportál arról írt, hogy Szentegyházán és a megye más településein is elakadtak nagyobb gépjárművek az utakon a hó miatt.

Brassóban ennek elejét akarták venni, a városvezetés már hétfőn közösségi oldalán figyelmeztette a lakosságot, hogy kedd reggel csak azok induljanak útnak autóval, akiknek feltétlenül szükséges, inkább a helyi tömegközlekedést használják. A narancssárga riasztás alatt lévő városban kedden 40 hókotró dolgozik a hó eltakarításán, 140 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki.

Télies útviszonyoknak megfelelően zajlik a közlekedés Kolozs megyében is, de nincsenek elzárt útszakaszok; a román meteorológusok sűrű havazásra figyelmeztető narancssárga riasztást adtak ki a Déli-Kárpátokra és a Keleti-Kárpátok déli részére. A román meteorológiai szolgálat (ANM) előrejelzése szerint erős szélre, hófúvásokra is számítani kell. A narancssárga riasztás kedden 22 óráig érvényes.

Az ANM arra is figyelmeztetett, hogy az 1400 méter fölötti térségekben jelentős vastagságú friss hóréteg rakódik le, így megnő a lavinaveszély.

(Fotók: Getty)

riasztás | románia | erdély | időjárás | havazás

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram