Négy szívmelengető whisky a hűvös Skóciából

A whiskykészítés bölcsőjében törvény mondja ki, mit nevezhetünk skót whiskynek. Ha már képzeletben ilyen különleges helyen járunk, kiválasztottunk négy, erjesztett gabonacefréből készülő, évekig tölgyfahordóban érlelődő párlatot, vagyis whiskyt, hogy egy dermesztőre forduló, barátságtalan arcú őszi-téli estén legyen mivel bebalzsamozni a lelkünket, hogy aztán enyhe bizsergéssel fordulhassunk rá az éjszakára.

Bruichladdich Classic Laddie

Islay szigete valódi whiskyrégióként szerepel a zord észak nyilvántartásában. A vidék tőzeges és füstös whiskyjeiről nevezetes, és bár a világ legfüstösebb whiskyjeivel büszkélkedő Bruichladdich hagyománytisztelő és innovatív gyártóként ismert, akadnak olyan tételei, melyek egyáltalán nem tőzegesek (azaz nem használnak tőzeget a maláta szárításához).

Egy skót whisky ugyanis attól lesz füstös, hogy a malátát tőzeggel szárítják.

 

A szigetet átjáró sós levegő az alapanyagokba is bekúszik, és noha a kísérletező kedvében járó Bruichladdich sokféle ízprofilú italt készít, a sósság mindegyiknél meghatározó elemként bukkan fel. Az egyértelműen malátás karakterű, vadvirágos jegyeket rejtő Bruichladdich whiskycseppjeit első körben vízzel vagy tisztán javallott kiélvezni. Koktélban is működik persze, ha nem olyan keverést választunk, amiben nem a rövidital van középpontban, hanem mondjuk egy Old Fashioned-öt vagy más, párlathangsúlyos ital.

Füstösség: 0
Malátásság: 4
Gyümölcsösség: 3
Floralitás/virágosság: 4
Sósság: 2
Édesség: 1
Tölgyesség: 3
Fűszeresség: 2

Balvenie 12

A William Grant lepárló egyik büszkesége sokat köszönhet egy bizonyos David Stewartnak, akinek bizonyítványában a maltmaster titulus díszeleg. Hagyományos és kiemelkedően fontos szereplője a skótwhisky-gyártásnak: a maláta minőségéért, a lepárlásért és a házasításért felel. Azért lett meghatározó alakja a szakmának, mert elsőként kezdte el alkalmazni az ún. wood finishing eljárást. Ebben nélkülözhetetlen feladat jut a hordóknak, ugyanis a skót törvények értelmében legalább három évig használt hordóban kell érlelni a whiskyt, ez új aromatikát és mélységet ad neki, és a whisky ízprofilját jelentős mértékben meghatározza a maláta minősége, valamint a lepárlás mellett az is, hogy milyen minőségű hordóban mennyi időt tölt el.

A Balvenie-t kellemesen mézes, lágy aromák jellemzik, az édeskésebb vonalat kedvelők odalesznek érte. Vacsora után, leginkább magában érdemes kortolyni, de akkor sem jön zavarba, ha koktélként kerül elő egy olyan kreációban, amiben az alapszesz csilloghat, és nem adódik hozzá édes-savanyú társ.

The Balvenie Makers

Füstösség: 1 (highlandi tőzeg)
Malátásság: 4
Gyümölcsösség: 3
Floralitás/virágosság: 2
Sósság: 0
Édesség: 2
Tölgyesség: 4
Fűszeresség: 4

Glenfiddich 12

Balvenie egyik szomszédja ugyancsak tiszteli a hagyományokat, egyben progresszív lepárlóként mutatja meg magát. Folyamatosan képes a megújulásra, és tele van előremutató gondolatokat tartalmazó különleges tételekkel. Egy kivételes projekt részeként IPA-s söröshordóban „finishelik” a whiskyket.

Mindez azért izgalmas, mert az IPA-s hordó egészen extra ízeket ad hozzá az egyébként kellemesen malátás és gyümölcsös karakterű whiskyhez.

Kap például egy kis grépfrúthéjas citrusosságot, és egy nagyon vékony, komlós aromatikát is érezni, de nem a kesernyés fajtát, hanem a füves és citrusos komlóízt rejti.

Az alapwhiskyjüknek mondható tizenkét éves Glenfiddichben mindig akad kis friss, körtés aroma, amiből gyönyörű spirit forward koktélokat lehet alkotni, és a gyümölcsösségnek hála, bátran játszhatunk a díszítéssel is. Egy klasszikus Old Fashioned-öt egy gerezd körtével és egy picit megpörkölt fahéjrúddal ajánlott szervirozni, mert szépen kiemeli az alapból benne lévő körtésséget. Vacsora előtt és étkezés után sem lehet vele hibázni, igazi jolly joker.

(c) 2020 Shutterstock Custom, all rights reserved

Füstösség: 0
Malátásság: 3
Gyümölcsösség: 4
Floralitás/virágosság: 2
Sósság: 0
Édesség: 1
Tölgyesség: 2
Fűszeresség: 2

Monkey Shoulder

A három single malt után egy ún. blended malt következik, ami különböző lepárlók malátawhiskyjeinek házasítását jelenti. Három lepárló mesterműveiből készül: az egy régióból származó Glenfiddich, Balvenie és Kininvie tételeit ötvözi. A Monkey Shouldert kifejezetten mixeléshez fejlesztették ki, ettől azért még szólóban is remekül működik, sokan élvezik tisztán, vízzel vagy jéggel.

A keverhetőségi tulajdonságai kivételesek: szenzációs koktélokat lehet belőle kreálni. Jöhet akár egy whisky sour egy kis vermuttal meghúzva, de nagyon működik a modernebb, long drink méretű italokban is. Ilyen környezetben érzi igazán otthon magát, bármilyen italcsaládba tartozó koktélba remekül passzol. Harmonikus, telt, krémes ízeket rejt, a malátakarakter jelenléte tagadhatatlan és markáns, ugyanakkor megjelenik a gyümölcsösség is, azért komfortos számára az édes-savanyú miliő. Kellemes sárgabarackos, narancslekváros harmóniát lehet benne felfedezni, ami szegfűborsos fűszerességgel és hosszú lecsengéssel párosul.

Monkey Shoulder Boulevardier Low Resolution

Füstösség: 0
Malátásság: 3
Gyümölcsösség: 4
Floralitás/virágosság: 1
Sósság: 0
Édesség: 2
Tölgyesség: 3
Fűszeresség: 3

whiskey | glenfiddich | nagy sztori | balvenie | Bruichladdich

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom