Close
New Yorkban rendkívüli állapotot hirdettek, de most nem a Covid miatt

New Yorkban rendkívüli állapotot hirdettek, de most nem a Covid miatt

New York kormányzója járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett, mivel úgy tűnik, hogy a vírus az egész államban terjed.

Bár eddig csak egyetlen esetet erősítettek meg –amely közel egy évtizede az első az országban, – a szennyvízminták New York Cityben és négy szomszédos megyében is pozitívnak bizonyultak a gyermekbénulást okozó poliovírusra.

A betegséget az 1955-ben megkezdett védőoltások nagyrészt eltüntették az Egyesült Államokból, és 1979-re az országot már gyermekbénulástól mentesnek nyilvánították.

A vírus elsősorban a gyermekeket érinti, jellemzően izomgyengeséget, bénulást, a legsúlyosabb esetekben pedig maradandó rokkantságot és akár halált is okozhat. A kórra nincs gyógymód, de az oltással megelőzhető, az állam egészségügyi minisztériuma pedig bejelentette, hogy a jelenlegi 79 százalékról 90 százalék fölé szeretné emelni az átoltottságot. Mint Dr. Mary Bassett egészségügyi biztos elmondta, aki nem kapta meg az oltást vagy nem naprakész vakcinát kapott, azt tényleg fenyegeti a bénulásos betegség. Hozzátette, hogy minden egyes betegre több száz fertőzött juthat.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is inaktivált vírussal oltják be a gyerekeket az oltási program részeként.

A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban a kisgyermekeknek körülbelül 93 százaléka kapott legalább három adagot a vakcinából.

A hatóságok aztuán kezdték el figyelni a szennyvízben a vírus előfordulását, miután Rockland megyében egy beoltatlan férfi júliusban megfertőződött és lebénult. Az esetet később genetikai vizsgálat segítségével kapcsolták össze az augusztusban, a közeli Nassau megye szennyvizeiben talált vírussal, emellett Orange és Sullivan megyében valamint öt New York-i kerületében is pozitívnak bizonyultak a minták.

Idén már harmadszor hirdettek rendkívüli állapotot az államban a koronavírus és a majomhimlő után. Eközben pedig Olaszországban is új vírus ütötte fel a fejét.

(Forrás: BBC, képek: Unsplash)

new york | polio | vírus | gyermekbénulás

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram