Megtaláltuk a szabadúszók nyári menedékét – Újra megnyílt a Nomád Coworking & Design Shop

Újságíróként pontosan tudjuk, milyen a munka, amikor sehogysejó. Otthon piszkál a kutya vagy a gyerek, a kávézó zajos, a szerkesztőség túl steril. A jobb közösségi irodák viszont már rájöttek arra, hogyan találják meg azt a bizonyos aranyközepet a kávézók és az irodák között, úgy, hogy az otthonosság komfortja ne menjen a hatékonyság rovására. A főváros menő coworking helyei után most úgy tűnik, a Balaton nyári fővárosában, Balatonfüreden is talál minőségi alternatívát a digitális nomádok egyre népesebb csoportja.

Alig két hete nyitott újra a Nomád Coworking & Design Shop, Füred történelmi városrészében, néhány lépésre a Tagore sétánytól és a Balaton-parttól, hogy újraszabja mindazt, amit eddig a vidéki közösségi irodákról gondoltunk.

Az évekig üresen álló üzletben két helyi fiatal látta meg a lehetőséget, akik már évek óta szabadúszóként, egy szál laptopról dolgoztak – hol otthonról, hol a környékbeli kávézókból. Az eredeti terv csupán annyi volt, hogy maguknak bérelnek irodát, végül, ahogy haladtak előre, úgy változott a koncepció is.

„Szerettünk volna saját irodát, végül csináltunk egyet másoknak is. Ahogy eldöntöttük, már nem az volt a cél, hogy legyen egy asztalunk néhány székkel. Emlékezetes helyet akartunk, olyat, ahova az emberek visszavágynak” – mesélik.

 

Bár a legtöbb coworking iroda hatalmas alapterületű és így rengeteg funkció elfér bennük – a tárgyalótól a Skype-szobán át egészen a kávézóig –, a Nomádban negyvenkét négyzetméter állt rendelkezésre, hogy mindezt megvalósítsák. A megfelelő infrastruktúra mellett pedig fontos volt az inspiráló miliő és az extra funkciók is, hogy a nyári szezonon kívül, a helyieknek is érdekes hely lehessen.

Így lett a Nomádból a közösségi irodán túl dizájn- és ajándékbolt is egyben, ahol azok is találnak egy-egy stílusos vagy finom ajándékot, akik zárásig a monitorra tapadva dolgoznak, vagy az utcáról tévednek be az üzletbe.

A füredi Nomádban egyszerre tíz-tizenkét fő tud kényelmesen dolgozni, négyen akár egy privát tárgyalórészen is összeülhetnek, ötletelhetnek, prezentálhatnak. Az iroda elhelyezkedésének nagy előnye, hogy ha meguntuk a munkát, egy perc alatt lecsattoghatunk a partra, hogy szívjunk egy kis friss levegőt, vagy együnk valami jót a környék gyalog is könnyen megközelíthető, minőségi vendéglátóhelyein.

Ezzel együtt a Nomádban sem szenvedünk hiányt semmiben: a napijegyhez kávé vagy tea is jár, ahogy a net mellett a vizet is korlátlanul kapjuk. A bérletesek még ennél is több kedvezményt – ingyenes nyomtatást és tárgyaló-használatot – élvezhetnek, és néhány héten belül már szendvicseket és frissen préselt dzsúszokat is kérhetünk, ha beszippantott minket a munka.

A Nomád belső terét Ázsia közösségi irodái ihlették, ahol minden részletből a természetesség, a szabadság, a nyers energia sugárzik. Az enteriőrt a tulajdonosok maguk alakították ki, az asztalosmunkában egy borász és egy fotós barátjuk segített.

Nagy terek és termek nincsenek, viszont minden otthonos, közvetlen, a tömörfa bútorok, a végletekig csiszolt részletek – mint például a mobiltöltő-állomás, az asztal közepébe rejtett elosztó, vagy az inspiráló könyveket tartalmazó mini könyvtár – és az aprócska dizájnbolt tovább erősíti a hely pozitív, inspiráló hangulatát.

A dizájnbolt ötletét egyébként szintén külföldi minták és saját igények szülték: egyszerűen alig-alig találni minőségi, hazai tervezésű vagy készítésű dizájntermékeket és használati tárgyakat a környéken. A tulajdonosok személyesen keresték fel az összes tervezőt, így nemcsak az iroda-, hanem a shoprészben kapható apróságok is bensőséges hangulatot árasztanak.

A gondosan válogatott termékek között megtaláljuk például a Bazsalikomoskert és a Zhao Zhou teáit, vihetünk magunkkal hazai pörkölésű kávét a Casino Moccától, kutyajátékot a Me and My Dogtól, de a Printa zero-waste kollekciójából, az ArtNatura natúrkozmetikumaiból és a Greenway valamint az Andyourstories szójagyertyáiból is szemezgethetünk. Ha pedig a nap sikereit ünnepelnénk, behűtve is kérhetünk egy palack Kreinbacher pezsgőt, champagne-t vagy akár kisüzemi gineket, söröket is.

Miközben szinte minden percben felfedezünk egy-egy új részletet a gyönyörű növényekkel és rusztikus, kőrisbútorokkal impozánsra tervezett térben, a falakat díszítő képek összhangja is szembeötlő.

Nem csoda, hiszen a Nomád tulajdonosainak az is szerepel a tervei között, hogy aktívan bekapcsolódjanak Füred kulturális életbe. Épp ezért az üzlet időről időre kiállítótérré alakul, ahol elsősorban hazai fotóművészek képeit szeretnék megmutatni. A nyitással együtt érkező első, hét fotóból álló sorozatot Radisics Milán izgalmas képei alkotják, amelyeket januári túrája során készített Európa legkülönlegesebb sópárlóinál, egyedi perspektívából, drónnal.

A National Geographic magazin hazai kiadásában saját rovatot kapott fotós Water.Shapes.Earth projektjéről egyébként már korábban itt, a Roadsteren is írtunk, ezekkel a képekkel viszont Milán a sók különös világán túl az amerikai Mark Rothkónak, az absztrakt festészet egyik forradalmárának is emléket állít. (Hogy Rothko a modern festészetben mennyire jelentős név, jól mutatja, hogy leghíresebb képe, az Orange, red, yellow 89,6 millió dollárért kelt el egy aukción, néhány évvel ezelőtt.)

A kiállítások mellett a csapatnak nem titkolt célja, hogy szűk körű meetupoknak, szakmai workshopoknak is helyet adjon a Nomád, vagy akár csak hűs, nyári menedékként szolgáljon azoknak, akik kiszakadnának a parti forgatagból. A hely ráadásul kutyabarát, de érdemes jelezni, ha négylábúval érkezünk.

(Fotók: Széll Bálint, Ocsovai László. A Nomád tulajdonosa a Roadster magazin munkatársa.)

marketing | nomád | szabadúszó | iroda | ajándékbolt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom