Jó néhány okot tudunk arra, miért Ausztriában töltsd el a nyarat

Impozáns hegyek, festői tavak és folyóvölgyek, lenyűgöző vízesések, nagyszerű építészet és rengeteg gasztronómiai élmény – a bécsi szelettől az alpesi garnéláig, egy pohár zöld veltelinitől a sárgabaracksnapszig. Ausztria számos rendkívüli impulzust tud adni.

De milyen is Ausztria valójában? Miben rejlik a hitelessége, amit Ausztria piros-fehér-piros zászlajára tűz? Hol és hogyan ismerhetik meg nyáron a látogatók a legjobban az országot? Annyi válasz létezik, ahány üdülési preferencia.

Ami mégis egyértelműen megkülönbözteti Ausztriát, az a természet kis és nagy csodáinak, az eleven kultúrának, az eredeti történeteknek, a kiváló konyhának és a szívélyes emberekkel való találkozásoknak a lenyűgöző keveréke.

Ausztria sokszínűségét a valóságban is megtapasztalhatjuk a túraútvonalakon, kerékpározás, úszás vagy búvárkodás közben, a városban sétálva vagy a tömegközlekedésen utazva. A regionális üdülési kártyák sok helyen tartalmazzák a vonat- és buszutakat, gyakran a hegyi felvonók használatát is. Aki szereti a kalandokat, kipróbálhatja a raftingot, a canyoningot, a hegy- és sziklamászást vagy szelheti a hullámokat egy kiteszörfre pattanva. A kultúra iránt érdeklődők a zenei és színházi fesztiváloktól kezdve a hagyományőrző fesztiválokon át a múzeumi kiállításokig rengeteg program közül válogathatnak.

Bárhová is vezessen az útunk: minden tartomány a maga módján teszi kézzelfoghatóvá Ausztria üdülési kínálatát. Az ország legnyugatibb részén, a Boden-tó és az Arlberg között fekvő Vorarlberg lenyűgöző építészetével mutatja meg az alkotás örömét. Tirol a hegyek és a hegyi kalandok iránti szenvedélyével inspirál, emellett nagyszerűen ötvözi a hagyományokat és a jövőbe mutató újításokat. Gasztonómiai élménylehetőségeket ad – a hütteételektől kezdve egészen az ínyencmenükig – Salzburg tartomány, ahol a Via Culinaria túraútvonal behálózza az egész tartományt. A Salzkammerguti tóvidéken és a Mühlviertel csendes dombhátai között gyalogosan és kerékpárral is felfedezhetük Felső-Ausztriát.

Stájerországban északtól délig, a Dachstein-gleccsertől a szőlőültetvényekig lenyűgöző tájak várnak. A kristálytiszta tavairól ismert Karintiát a délies könnyedség és az élet élvezete iránti
különleges hajlam jellemzi. Ausztria legjobb vörösborai közül néhányat a napsütötte Burgenlandban készítenek.

A tipikus nyári felfrissülés Alsó-Ausztria hegyei, folyóvölgyei, fennsíkjai és szőlőhegyei között vár. Bécs pedig lenyűgöző építészetével, a klasszikus és a modern zene iránti szeretetével, egyedülálló kávéházi kultúrájával és a világ legzöldebb városaként csábít.

Különleges helyek a természetben

Az árterektől a gleccserekig, a sztyeppéktől a gyümölcsösökig és szőlőskertekig, a hegyi tavaktól a vízesésekig

Ausztriát a tájak elképesztő változatossága jellemzi.

Melyek a legkülönlegesebb helyek a természetben? Íme egy kis körkép.

Hohe Tauern Nemzeti Park

A Hohe Tauern Nemzeti Parkban található a Großglockner (3798 m), Ausztria legmagasabb hegye, valamint számos további háromezres hegycsúcs, gleccserek, a jégkorszakban kialakult völgyek és számtalan lenyűgöző természeti látnivaló, köztük a Krimmli-vízesések is.

A három tartományra – Karintiára, Salzburg tartományra és Tirolra – kiterjedő nemzeti park számos védett növény- és állatfaj élőhelye.

Mintegy 1800 négyzetkilométeres területével ez Ausztria legnagyobb védett területe és egyben a legrégebbi is, a nemzeti park ugyanis 1981 óta létezik.

Thayatal Nemzeti Park

Ausztria Csehországgal közös határán, a Thaya folyó által kialakított érintetlen völgyben terül el az országhatárokon átnyúló Thayatal Nemzeti Park. Az Alsó-Ausztriában található lenyűgöző erdei vadon és a folyóvölgy többek között az európai vadmacska élőhelye.

A számos túraútvonal mellett a nemzeti parkon keresztül halad az EuroVelo13 európai kerékpárút, más nevén a Vasfüggöny kerékpárút egy szakasza is.

Salzburgi Lungau és Karintiai Nockberge Bioszférarezervátum

A Salzburgi Lungau és Karintiai Nockberge Bioszférarezervátum 2012 óta létezik. Különlegességei a mély völgyek és az akár háromezer méter magas, gömbölyded formájú, fűvel borított Nockberge-hegység. A 128 kilométeres Nockberge Trail például nyolc szakaszon keresztül járja be rendkívüli tájat.

A túra a Katschbergnél kezdődik és a Millstatti-tónál ér véget.

Robajló vízesések

A vízesések lenyűgöző természeti látványosságok, amelyek nyáron még felfrissülést is kínálnak: Ausztriában számtalan vízesést csodálhatunk meg.

A legismertebbek közé tartozik a Salzburg tartományban található Krimmli-vízesések, ami 380 méteres magasságával Ausztria legmagasabb vízesésének számít, emellett a lezúduló vízmennyiséget tekintve Európa egyik leghatalmasabb vízesése. Amellett, hogy a lezúduló víz rendkívül látványos, a finom vízpermet természetes gyógymódnak is tekinthető, ami enyhülést nyújt az allergiásoknak és az asztmában szenvedőknek.

Bécsi-erdő

Bécs városát délről és nyugatról a Bécsi-erdő veszi körül, amelyet erdők és szőlőültetvények jellemeznek. A közel egymillió embernek otthont adó régió 2005 óta bioszférarezervátum. Az Északi-Alpok és a Pannon-medence közötti hullámzó táj lenyűgöző. A Bécsi-erdő keleti lejtőin egy geológiai törésvonal található, forró forrásokkal és az egykori tenger lenyűgöző teraszaival.

Ott fekszik például a fürdőváros, Baden bei Wien is.

(Fotók: Jean Paul Bardelot, Ferdinand Rieder, D. Manhart, Grossglockner, Hochalpenstrassen AG, Franz Gerdl, Michael Liebert, Unsplash)

 

kerékpár | gasztronómia | ausztria | nyaralás | természet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom