Megdöbbentő, hány millió olasz utazik karácsonykor és hány millió pezsgő fog bukkanni az országban

Nagyon imádnak utazni az olaszok az ünnepek alatt, sokszorosára ugrottak a számok a repjegytől a szálláson át a szilveszteri buliutakig. 

Rendkívül jó az időjárás a karácsonyi ünnepek kezdetén Olaszországban, talán ennek is köszönhető, hogy nem kevesebb mint

17 millió olasz indul útnak, emellett tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a szállodai szobafoglalások száma is.

Az iskolai téli szünet péntekre eső első napján megindultak a családok, amelyeknek a többsége autóval utazik. Az ünnepek olasz szokás szerint december 24-én késő este kezdődnek, a családok december 25-én tartják a karácsonyi ebédet.

A római Leonardo Da Vinci, más nevén fiumicinói repülőtéren január 8-ig 1,7 millió utassal számolnak. Tavaly egész évben 11 milliós volt a légikikötő forgalma. Az idei év végét a két római repülőtér csaknem 33 millió utassal zárja, ami továbbra is kevesebb a pandémia előtti 2019-es karácsonykor mért 50 milliós forgalomnál.

A fiumicinói légikikötő az első Olaszországban, amely idén karácsonykor bevezette a fémdetektoros utasellenőrzés előzetes lefoglalásának lehetőségét, ami ingyenes. Tavaly karácsonyhoz képest több mint 57 százalékkal nőtt a külföldi látogatók száma, elsősorban amerikai, német és brit turisták érkeztek többen. A szállodai szobák 60 százaléka foglalt, a szilveszteri foglalások a tavalyi kétszeresére ugrottak.

A Confcooperative felmérése szerint az olaszok 2,5 milliárd eurót költenek az ünnepi asztalra: háromszáz millióval többet mint tavaly, amit elsősorban a tizenkét százalékos inflációval magyaráznak. A kiadások mértéke kétszáz millióval alatta marad a 2019-esnek.

A legtöbbet, 415 millió eurót pezsgőre és habzóborra, több mint 390 milliót halra és a tenger gyümölcseire költenek, és hatvanmillió üveg pezsgőt bontanak majd ki.

A meteorológiai előrejelzések rendkívüli jó időt jósolnak az ünnepekre: a legmelegebb Szicíliában lesz, ahol 20 Celsius-foknál is magasabb értékek lehetségesek. És sokáig lehet örülni, mert hosszú lesz a téli szünet: az oktatási intézmények csak Vízkereszt után, január 9-én nyitnak újra.

(Fotók: Getty)

karácsony | olaszország | utazás | szenteste

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom