Close
Megdöbbentő, hány millió olasz utazik karácsonykor és hány millió pezsgő fog bukkanni az országban

Megdöbbentő, hány millió olasz utazik karácsonykor és hány millió pezsgő fog bukkanni az országban

Nagyon imádnak utazni az olaszok az ünnepek alatt, sokszorosára ugrottak a számok a repjegytől a szálláson át a szilveszteri buliutakig. 

Rendkívül jó az időjárás a karácsonyi ünnepek kezdetén Olaszországban, talán ennek is köszönhető, hogy nem kevesebb mint

17 millió olasz indul útnak, emellett tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a szállodai szobafoglalások száma is.

Az iskolai téli szünet péntekre eső első napján megindultak a családok, amelyeknek a többsége autóval utazik. Az ünnepek olasz szokás szerint december 24-én késő este kezdődnek, a családok december 25-én tartják a karácsonyi ebédet.

A római Leonardo Da Vinci, más nevén fiumicinói repülőtéren január 8-ig 1,7 millió utassal számolnak. Tavaly egész évben 11 milliós volt a légikikötő forgalma. Az idei év végét a két római repülőtér csaknem 33 millió utassal zárja, ami továbbra is kevesebb a pandémia előtti 2019-es karácsonykor mért 50 milliós forgalomnál.

A fiumicinói légikikötő az első Olaszországban, amely idén karácsonykor bevezette a fémdetektoros utasellenőrzés előzetes lefoglalásának lehetőségét, ami ingyenes. Tavaly karácsonyhoz képest több mint 57 százalékkal nőtt a külföldi látogatók száma, elsősorban amerikai, német és brit turisták érkeztek többen. A szállodai szobák 60 százaléka foglalt, a szilveszteri foglalások a tavalyi kétszeresére ugrottak.

A Confcooperative felmérése szerint az olaszok 2,5 milliárd eurót költenek az ünnepi asztalra: háromszáz millióval többet mint tavaly, amit elsősorban a tizenkét százalékos inflációval magyaráznak. A kiadások mértéke kétszáz millióval alatta marad a 2019-esnek.

A legtöbbet, 415 millió eurót pezsgőre és habzóborra, több mint 390 milliót halra és a tenger gyümölcseire költenek, és hatvanmillió üveg pezsgőt bontanak majd ki.

A meteorológiai előrejelzések rendkívüli jó időt jósolnak az ünnepekre: a legmelegebb Szicíliában lesz, ahol 20 Celsius-foknál is magasabb értékek lehetségesek. És sokáig lehet örülni, mert hosszú lesz a téli szünet: az oktatási intézmények csak Vízkereszt után, január 9-én nyitnak újra.

(Fotók: Getty)

utazás | karácsony | szenteste | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram