A könyvmolyok tovább élnek, sőt, produktívabbak is a mindennapokban

Olvasásra fel!

Talán közhelynek hangzik, de a sikeres emberek tényleg eszméletlenül sokat olvasnak. Nemcsak azért, mert így folyamatosan új információkat zsebelhetnek be és ezáltal megállás nélkül fejleszthetik magukat, hanem azért is, mert olvasás közben kicsit kikapcsolhatnak, lelassulhatnak, miközben növekszik a koncentrációs képességük, ami aztán a mindennapokban is csupa előnyös dolgot hoz magával.

Amikor néhány hónappal ezelőtt belebotlottam a Netflix Bill Gates-ről szóló sorozatába – Minden, ami Bill Gates –, csak belenézni szerettem volna, hogy megtudjam, hogyan éli az életét a világ egyik legsikeresebb embere. Néhány percre készültem, aztán teljesen beszippantott, amit láttam. Különösképp, amikor Gates a könyvekhez fűződő kapcsolatáról beszélt. Ő tényleg nem tud létezni olvasás nélkül, minden egyes nap több órát szentel a könyvtárának. Reggelente úgy indul el otthonról, hogy egy nagy vászonszatyorba bekészíti magának az aktuális kedvenceit, amiket magával visz az irodába, és amikor elérkezettnek látja az időt egy kis szünet beiktatására, elő is kapja valamelyiket.

No persze ő különleges helyzetben van: egy oldalt harminc másodperc alatt képes elolvasni, és ez nemcsak felületes átfutást jelent, ez idő alatt tényleg elraktározza az információkat. Gates annyira imádja a könyveket, hogy egy blogot is vezet arról, mit érdemes éppen elolvasni, és minden évben összeállít egy toplistát (nagyon megnyerő videókkal), hogy még könnyebb legyen dönteni a következő vásárlásnál. Állítása szerint körülbelül ötven–száz darabot olvas el évente, úgy, hogy Gates jobban kedveli azokat a köteteket, amelyek jóval háromszáz oldalnál terjedelemesebbek.

Persze nem ő az egyetlen, aki azt mondja, az olvasás legalább annyira életszükséglet, mint mondjuk a vízfogyasztás vagy a napi ötszöri étkezés. Elon Musk, a Tesla atyja kevésbé elfoglalt éveiben napi két könyvet is elolvasott, Warren Buffet, a világ legsikeresebb befektetője, ideje nyolcvan százalékát könyvek társaságában tölti, de Mark Zuckerberg is azt vallja, hogy heti egy könyv a minimum, amit ki kellene végeznünk.

Hogy miért olyan nagyon fontos belefeledkezni a könyvekbe?

Kutatások szerint nemcsak a kommunikációnkat javíthatjuk vele, de sokkal szociálisabbá válhatunk általuk, többek között azért, mert olyan információkhoz és tudásanyaghoz jutunk, amelyek aztán tökéletes alapot szolgáltatnak például közösségi beszélgetésekhez. Egy klasszikus és sokat idézett, néhány éve a Yale Egyetemen végzett felmérésből az is kiderült, hogy közel két évvel tovább élhetnek azok az emberek, akik minimum harminc percet olvasnak naponta, mint azok, akik egyáltalán nem vesznek a kezükbe könyveket, vagy csak napilapokat, magazinokat és online sajtót olvasgatnak.

A tudományos könyvek, novelláskötetek és regények is nagymértékben fejlesztik a szókincsünket, és nemcsak IQ, de az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia szintjét is jelentősen megdobják, arról nem is beszélve, hogy jelentős mennyiségű inspirációt meríthetünk belőlük, és az emberismeretünkre is jótékony hatással vannak. A tudatos cégvezetők többek között az utóbbi ok miatt nyúlnak nagyon gyakran könyvekhez.

Mindennek ellenére, sajnos az olvasásra vonatkozó, aktuálisan elérhető adatok még mindig azt mutatják, az online világ felülírja a nyomtatott könyvekét, és a lakosság alig harminc százaléka olvas rendszeresen köteteket. Azért szerencsére nem reménytelen a helyzet: az ember találhat még a mikrokörnyezetében olyan közösségeket, ahol olvasóklubokat szerveznek, vagy mondjuk egy Facebook-csoporton belül vitatják meg aktuális könyvélményüket, sőt, a könyves blogok és vlogok, meg az olvasós kihívások száma is exponenciálisan nő.

Mit tehetünk mi a könyvmollyá válás érdekében?

Nézzük meg, mi foglalkoztat minket leginkább, és ehhez kapcsolódóan keresgéljünk olvasnivalót! Ha valami épp nagyon izgatja a fantáziánkat, lehetetlen, hogy ne akarjunk minél több infót megtudni róla. Szánjunk több időt a fent említett blogok, csoportok böngészésére, és ami a legfontosabb: ne hajtogassuk, hogy nincs időnk arra, hogy ledaráljunk néhány oldalt. Lefekvés előtt legalább tizenöt-húsz perc olvasás elősegíti a pihentető alvást, a reggeli kávét vagy teát néhány inspiráló oldallal felturbózni pedig a nap tökéletes beindítása lehet.

Bár egyre inkább az online térben kényszerülünk élni, a könyvek semmihez sem hasonlítható illata, a lapok susogása, az egész életérzés, amit az olvasás során átélhetünk, olyan kaput nyit meg előttünk, amelyen ha belépünk, elszakadhatunk kicsit a valóságtól, a mindennapok gondjaitól, a sok virtuális impulzustól, ami nap mint nap terheli az agyunkat. Olvasás nélkül sokkal szegényebbek a mindennapok, és az egész élet is, és ahogy Bill Gates mondta:

"Ha szegénynek születtél, az nem a te hibád. Ha szegényen halsz meg, az viszont csak a te hibád."

Elon Musk | kult | Tesla | bill gates | microsoft

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom