Close
Olyan vízumot vezet be Észtország, amire még nem volt példa

Olyan vízumot vezet be Észtország, amire még nem volt példa

A haladó gondolkodású balti ország újragondolta a home office-t, és egy nagyon modern vízummal reagált a digitális nomádokra.

A koronavírus-járvány hatására szinte minden cég újragondolta a távmunkához fűződő viszonyát – ez vállalati szinten természetes is, az észtek viszont most országosan is lépnek az otthoni iroda ügyében. Észtország ugyanis bevezet egy új vízumot, amellyel az országba hívja azokat a digitális nomádokat, akiknek a munkavégzése nincs helyhez kötve.

Az észteknél már volt hasonló e-residency program, amivel a nemzetközi egyéni vállalkozóknak segítettek, hogy elérjék az észt kormány digitális szolgáltatásait, és az Európai Unión belül saját vállalkozásba kezdhessenek, fizikai jelenlét nélkül. A most bevezetendő új vízum pedig az országban tartózkodást és ott dolgozás hivatalos intéznivalóit könnyíti meg nagyon jelentősen.

„A digitális nomád vízum megerősíti Észtország imázsát mint e-állam, és úgy gondoljuk, nemzetközileg is hatással lesz más országokra

– nyilatkozta Mart Helme belügyminiszter. Az e-residency programra 2014 óta több mint ötvenezer ember lépett be százötvenhét országból; a digitális nomád vízummal pedig olyanokra számítanak, akik az országban költik el a keresetüket, a munkavállalásukkal viszont nem vesznek el munkahelyeket a helyiektől.

Az új vízumot ebben a hónapban vezetik be, a végső részleteket még most vasalják simára, de úgy számolnak, hogy évi ezernyolcszáz vízumot ad majd ki az ország egyéves ott tartózkodásra. A vízumjelentkezéseket természetesen ellenőrzik, és nem mindenki számára garantálják.

Egy maroknyi más európai országban – németeknél, spanyoloknál, portugáloknál és a cseheknél – vannak szabadúszó vízumopciók már azoknak, akik bizonyítani tudnak egy bizonyos havi jövedelmet, az észt vízum azonban abban más, hogy a digitális nomádok olykor nem szabadúszók, hanem egyetlen vállalatnál dolgoznak főmunkaidőben, fizikai iroda nélkül.

Biztos mókás lehet mondjuk egy tallinni kávézóból dolgozni egy pesti cégnek, szerintünk lesznek rá jelentkezők!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet)

home ofice | digitális | balti ország | digitális nomád | észt

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram