Olyan vízumot vezet be Észtország, amire még nem volt példa

A haladó gondolkodású balti ország újragondolta a home office-t, és egy nagyon modern vízummal reagált a digitális nomádokra.

A koronavírus-járvány hatására szinte minden cég újragondolta a távmunkához fűződő viszonyát – ez vállalati szinten természetes is, az észtek viszont most országosan is lépnek az otthoni iroda ügyében. Észtország ugyanis bevezet egy új vízumot, amellyel az országba hívja azokat a digitális nomádokat, akiknek a munkavégzése nincs helyhez kötve.

Az észteknél már volt hasonló e-residency program, amivel a nemzetközi egyéni vállalkozóknak segítettek, hogy elérjék az észt kormány digitális szolgáltatásait, és az Európai Unión belül saját vállalkozásba kezdhessenek, fizikai jelenlét nélkül. A most bevezetendő új vízum pedig az országban tartózkodást és ott dolgozás hivatalos intéznivalóit könnyíti meg nagyon jelentősen.

"A digitális nomád vízum megerősíti Észtország imázsát mint e-állam, és úgy gondoljuk, nemzetközileg is hatással lesz más országokra

– nyilatkozta Mart Helme belügyminiszter. Az e-residency programra 2014 óta több mint ötvenezer ember lépett be százötvenhét országból; a digitális nomád vízummal pedig olyanokra számítanak, akik az országban költik el a keresetüket, a munkavállalásukkal viszont nem vesznek el munkahelyeket a helyiektől.

Az új vízumot ebben a hónapban vezetik be, a végső részleteket még most vasalják simára, de úgy számolnak, hogy évi ezernyolcszáz vízumot ad majd ki az ország egyéves ott tartózkodásra. A vízumjelentkezéseket természetesen ellenőrzik, és nem mindenki számára garantálják.

Egy maroknyi más európai országban – németeknél, spanyoloknál, portugáloknál és a cseheknél – vannak szabadúszó vízumopciók már azoknak, akik bizonyítani tudnak egy bizonyos havi jövedelmet, az észt vízum azonban abban más, hogy a digitális nomádok olykor nem szabadúszók, hanem egyetlen vállalatnál dolgoznak főmunkaidőben, fizikai iroda nélkül.

Biztos mókás lehet mondjuk egy tallinni kávézóból dolgozni egy pesti cégnek, szerintünk lesznek rá jelentkezők!

Ez is érdekelhet:

Minden, amit a Transzszibériai Expresszről tudni akartál

Valljuk be, sokan ábrándoztunk már róla, hogy végigutazzuk a föld leghosszabb vasútvonalát. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kontinenseket átszelő, bakancslistás vonatútról.

(Forrás: Lonely Planet)

munka | észtország | munkavállalás | iroda | szabadúszó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom