Close
Olyan vízumot vezet be Észtország, amire még nem volt példa

Olyan vízumot vezet be Észtország, amire még nem volt példa

A haladó gondolkodású balti ország újragondolta a home office-t, és egy nagyon modern vízummal reagált a digitális nomádokra.

A koronavírus-járvány hatására szinte minden cég újragondolta a távmunkához fűződő viszonyát – ez vállalati szinten természetes is, az észtek viszont most országosan is lépnek az otthoni iroda ügyében. Észtország ugyanis bevezet egy új vízumot, amellyel az országba hívja azokat a digitális nomádokat, akiknek a munkavégzése nincs helyhez kötve.

Az észteknél már volt hasonló e-residency program, amivel a nemzetközi egyéni vállalkozóknak segítettek, hogy elérjék az észt kormány digitális szolgáltatásait, és az Európai Unión belül saját vállalkozásba kezdhessenek, fizikai jelenlét nélkül. A most bevezetendő új vízum pedig az országban tartózkodást és ott dolgozás hivatalos intéznivalóit könnyíti meg nagyon jelentősen.

“A digitális nomád vízum megerősíti Észtország imázsát mint e-állam, és úgy gondoljuk, nemzetközileg is hatással lesz más országokra

– nyilatkozta Mart Helme belügyminiszter. Az e-residency programra 2014 óta több mint ötvenezer ember lépett be százötvenhét országból; a digitális nomád vízummal pedig olyanokra számítanak, akik az országban költik el a keresetüket, a munkavállalásukkal viszont nem vesznek el munkahelyeket a helyiektől.

Az új vízumot ebben a hónapban vezetik be, a végső részleteket még most vasalják simára, de úgy számolnak, hogy évi ezernyolcszáz vízumot ad majd ki az ország egyéves ott tartózkodásra. A vízumjelentkezéseket természetesen ellenőrzik, és nem mindenki számára garantálják.

Egy maroknyi más európai országban – németeknél, spanyoloknál, portugáloknál és a cseheknél – vannak szabadúszó vízumopciók már azoknak, akik bizonyítani tudnak egy bizonyos havi jövedelmet, az észt vízum azonban abban más, hogy a digitális nomádok olykor nem szabadúszók, hanem egyetlen vállalatnál dolgoznak főmunkaidőben, fizikai iroda nélkül.

Biztos mókás lehet mondjuk egy tallinni kávézóból dolgozni egy pesti cégnek, szerintünk lesznek rá jelentkezők!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet)

digitális | észtország | munkavállalás | home ofice | szabadúszó

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom