Ezek a világ leglenyűgözőbb példái az organikus építészetre

Az organikus építészet célja egyszerű: tisztelje a természetet. Ilyen módon a stílus képviselőinek nem szabad elvenniük a természeti környezetükből, hanem inkább integrálniuk kell az épületet a tájba. Világszerte számos gyönyörű példája látható az irányzatnak. Ebből gyűjtöttünk össze párat.

Doolittle House (Joshua Tree, Kalifornia)

„Úgy nézett ki, mint egy sivatagi délibáb” – mondta Kristopher Dukes, a Joshua Tree-i Doolittle-ház korábbi tulajdonosa egy régebbi interjújában. Hozzátette, hogy soha nem gondolta azt, hogy ennyire gyönyörű építményt lehet alkotni. Az ingatlant Kendrick Bangs Kellogg, Frank Lloyd Wright tanítványa tervezte, és több mint húsz évbe telt a megvalósulása.

Rådhuset metróállomás (Stockholm, Svédország)

A stockholmi metrórendszer részét képező Rådhuset állomás fantasztikus módon integrálódik az alapkőzetbe, aminek köszönhetően barlangszerű környezetet teremt. Nem ez azonban az egyetlen olyan állomás Stockholmban, amely az organikus építészetet jeleníti meg. A Kungsträdgården és a Solna Centrum esetében szintén ezt a stílust követték a tervezők akkor, amikor úgy döntöttek, új szintre emelik a metrózás élményét.

East Beach Cafe (Littlehampton, Egyesült Királyság)

A Heatherwick Studió által tervezett tengerparti kávézó megalkotásakor tudatosan törekdetek arra, hogy elkerüljék a part menti építészetben gyakran előforduló motívumokat, így mellőzték a vitorlák vagy a horgonyok alkalmazását. Ehelyett a tervezőcég a hínár és a kis sziklák felé fordult. Az ötlet az volt, hogy egy olyan épületet hozzanak létre, amelyen visszaköszönhet a brit kavicsos tengerpart, miközben páratlan kilátást biztosít a vízpartra.

Taliesin West (Scottsdale, Arizona)

Frank Lloyd Wright téli otthona és stúdiója, a Taliesin West az UNESCO Világörökség része lett. Az ingatlan nagyrészt egy helyi kőzetből készült, amelyet  cement és sivatagi homok keverékeként állítottak elő. Ennek köszönhetően színvilágában, formájában és anyaghasználatában is mesésen beleolvad a környező tájba.

Fallingwater (Mill Run, Pennsylvania)

A Frank Lloyd Wright mesterművének tartott Fallingwatert 1935-ben tervezték a Kaufmann család számára. A nagy, konzolos teraszok által dominált ingatlan leglenyűgözőbb eleme az azon áthaladó természetes vízesés. Az építészeti szenzációt a Time magazin 1938. januári címlapján hozta és Wright „leglenyűgözőbb munkájaként” határozták meg..

Sagrada Familia (Barcelona, Spanyolország)

A katalán modernizmus vezető alakját, Antoni Gaudít hihetetlenül inspirálta a természet. Ez különösen jól látható leghíresebb művének, a Sagrada Familiának a belső tereiben. A liturgikus térben található elemek, bár vallási szempontból szimbolikus jelentésűek, mégis összefonódnak a természeti világgal. A hajó oszlopai a mennybe emelkedő szenteket hivatottak szimbolizálni, de fatörzsként jelennek meg, így a látogatókban olyan hatást keltenek, mintha egy sűrű erdő közepén állnának.

Casa Organica (Mexikóváros, Mexikó)

A Mexikóvárosban található ingatlant Javier Senosiain tervezte, aki nem meglepő módon Frank Lloyd Wrightot és Antoni Gaudít tartja inspiráció-forrásának. Az építész a különleges ingatlant, amit irizáló szoborháznak is lehet nevezni, saját családja számára építette.

Thorncrown Chapel (Eureka Springs, Arkansas)

A Thorncrown Chapel éppen olyan magas, mint az őt körülvevő fák. A monumentális szerkezet hatalmas üvegfelületeket tartalmaz, így valóban olyan hatást kelt, mintha az erdőből nőtt volna ki. Tervezője, E. Fay Jones 1981-ben Az év tervezése díjat is elnyerte művével az amerikai építészek szakmai intézetétől.

A kaptár (Szingapúr)

A The Hive, vagyis A kaptár néven ismert épületegyüttest a Heatherwick Stúdió álmondta meg a szingapúri Nanyang egyetem kampusza számára. A központi átriumot tizenkét, nyolcemeletes torony veszi körbe, egyedülálló hatást keltve.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

nagy sztori | organikus építészet | épület | építészet | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom