Close
Perzselő párizsi varieté éjszaka vár szombat délután a Müpában

Perzselő párizsi varieté éjszaka vár szombat délután a Müpában

Prostituáltak, lecsúszottak és titkos szeretők jönnek a Müpába június 29-én kora délután.

Persze csak a harmincas évek Párizsának varietévilágát megidéző Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs Éjjel című előadásán, melyet Vági Bence rendez.

Az a Vági Bence, aki nem kisebb intézményben, mint a Sir Paul McCartney által alapított Liverpool Institute for Preforming Arts koreográfus szakán szerezte diplomáját, majd ott rendezte pályafutása első előadásait. Koreográfusként megannyi magyar zenés előadásban dolgozott, illetve külföldön (Portugália, Belgium, Ukrajna) is megmutatta magát, aztán rendezőként és társíróként is szerepet vállalt.

A harminchét esztendős Vági Bence 2013-ban alapította meg saját társulatát, miután hatalmas sikert aratott a Sziget Fesztiválon a fiatal hazai tehetségekkel készített Recirquel című előadása. A Sziget huszadik születésnapján bemutatott műsort követően felkérte a Budapesti Tavaszi Fesztivál, hogy írja és rendezze meg az első magyar egész estés újcirkusz előadást.

Vági és a cirkusz kapcsolata meglehetősen régre datálódik: már fiatalon imádta a revü, a cirkusz és a kabaré világát, aztán kutatásai során sokat foglalkozott a freak showval is. Inspirációként ezeket a műfajokat használja leginkább és minden előadásával újragondolja a kabarét.

Június 29-én nem egy átlagos szombat délutánra számíthatunk; elég csak annyit elárulni az előadásról, hogy a közönség a színpadon és annak közvetlen közelében elhelyezett asztaloknál foglal helyet. Az előadóművészek és a nézők közötti távolság másodpercek alatt elillan, és akár az is megtörténhet, hogy éppen az asztalunk fölött állnak kézen az artisták az erre a célra kivitelezett, cirkuszi kellékekké avanzsált bisztróasztalokon.

De a többit tálalja maga a rendező. – “A régi idők párizsi éjszakáiról legtöbbünkben nagyon erős kép él, még ha valójában nem is ismerhettük őket. A világhírű magyar fotóművész, Brassaï az 1930-as években rengeteg éjszakát töltött és fotózott végig a fülledt lokálokban, a kabarék varázslatában, a párizsi éjszakák magával ragadóan izgalmas közegében. Az ő munkái ihlették a Párizs Éjjelt.

Miközben ez a hangulat, ennek a világnak a hiteles megjelenítése nagyon fontos volt számunkra, természetesen hívek maradtunk az újcirkuszhoz is, ami a klasszikus cirkusz újragondolását jelenti, újabb színekkel való bővítését, a társművészetekkel való ötvözését.

Produkciónkban van tánc, élő zene, ének, miközben kivételes képességű artisták ejtik ámulatba a közönséget karakteresen művészi, ugyanakkor minden szakmai elvárásnak is maximálisan megfelelő mutatványokkal” – mondta a Roadsternek amolyan kedvcsinálóként Vági Bence.

És hogy pontosan mire számíthatunk a Müpában? – “A Párizs Éjjelnek nagyon erős a hangulata, aminek nyilván része a látvány és a zene, mely magára a produkcióra készült. A színpadon a zenekar élőben játszik, a ’30-as évek Párizsának éjszakai világát híven idéző dalokat előadó énekesnő pedig épp oly markáns jelenléttel bír, mint az artisták és a táncosok” – avatott be ebbe a különös világba a rendező, majd rátért arra is, hol tart ma Magyarországon az újcirkusz és az általa alapított társulat hogyan formálja a műfajt: – “Egyre nagyobb ismertségre tesz szert az újcirkusz hazánkban is, miközben a nevemhez kötődik a >>cirque danse<<, amit talán az újcirkusz egyik alműfajaként definiálhatnánk. Ennek az új, a cirkuszt a klasszikus és a kortárs tánccal, valamint a színházzal ötvöző előadóművészeti zsánernek a Recirquel 2018-ban bemutatott produkciója, a >>My Land<< az első, igazán kiforrott megjelenése, melyet a szintén az általam rendezett és koreografált >>Non Solus<< előzött meg – mindkét alkotást folyamatosan játszuk a Müpa Fesztivál Színházában.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Nagy Attila, Babák Zoltán)

program | mulató | újcirkusz | modern | zene

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram