Close
A Párizs-szindróma tényleg létezik – A szerelem városában lehet a legnagyobbat csalódni

A Párizs-szindróma tényleg létezik – A szerelem városában lehet a legnagyobbat csalódni

Komoly tünetek is előfordulhatnak. 

Párizs vezeti a leginkább túlértékelt nagyvárosok listáját – derül ki a poggyászkirály Radical Storage legújabb tanulmányából. Stockholm az a város, melyben a legpozitívabban csalódtak a látogatók, Fokvárost tartják a legszebbnek, a legkiemelkedőbb látnivalók pedig Londonban találhatók.

A Radical Storage több mint 140 ezer véleményt elemzett, hogy kiderüljön, melyek azok a városok, amelyek a leginkább elmarasztalhatóak, és melyek múlják felül az elvárásokat. A kutatást annak megállapítására végezték el, hogy valóban létezik-e a bizonyos “Párizs-szindróma.”  Ez egy pszichológiai állapot, melyet azok az első alkalommal Párizsba érkezők tapasztalhatnak meg, akiknek túlságosan magasak a francia fővárossal kapcsolatos elvárásaik, és aztán komoly csalódásban részesülnek, amikor a realitással találkoznak.

A filmekben és könyvekben Párizsról ábrázolt meseszerű kép ugyanis nem mindig felel meg a valóságnak, a felismeréstől pedig akár sokkos állapotba is lehet kerülni.

A tünetek változóak, leggyakrabban hallucináció, szorongás, szédülés, és izzadás léphet fel.

A Párizs-szindróma tehát valóban létezik, és a Radical Storage által elemzett húsz kedvelt turisztikai célpont közül konkrétan Párizs az, ahol a legtöbben érezték úgy, hogy a valóság nem felel meg az elvárásoknak. A Fény városát egyébként Hongkong követi, aztán Szöul, Bangkok és Szingapúr szerepel még a túlhype-olt helyek listájának élmezőnyében.

Ami a tanulmány elkészítésének hátterét illeti, összesen huszonkilenc szót és kifejezést vizsgáltak, hogy egészen pontosan hányszor használták azokat egy adott város jellemzésére.

London és Párizs kapcsán egyaránt a túlértékelt kifejezés tette ki a vélemények tizenegy százalékát, míg a várakozások alatt vagy elmarasztaló szavakat tartalmazó vélemények tizennyolc százaléka Londonnal összefüggésben kerültek elő. A Párizsról megfogalmazott kritikák tizenöt százalékában előfordult a  szörnyű szó, a rossz pedig tíz százalékban bukkant fel. Prága lett a leggorombább város, Tokióról mondták a legtöbben, hogy  nem éri meg, Sydney pedig a legnagyobb lehúzás.

A tanulmány megvizsgálta a pozitív csalódást okozó városokat is, ezt a rangsort Stockholm vezeti. A svéd fővárost a közvélemény nem tartja annyira romantikusnak, mint Párizst, ezért az oda látogatók elvárásai alacsonyabbak. Stockholm után Dubaj, Fokváros, Amszterdam és Kuala Lumpur következik.

Los Angeles kapcsán a nagyszerű kifejezés az értékelések kilenc százalékában szerepelt, míg az imádtam a vélemények tizenhat százalékában tűnt fel. Fokvárost leginkább gyönyörű-ként jellemezték. A dubaji látnivalókat a véleményformálók nyolc százaléka tartja a legjobbnak, ezzel szemben Londonnal kapcsolatban a kiemelkedő (tizenhárom százalék), a lenyűgöző (tizennégy százalék) és a látványos (tizenegy százalék) szavakkal lehetett a leggyakrabban találkozni. Barcelona turisztikai látványosságait az ezt a kifejezést említő vélemények tizenkét százaléka tartja kötelező látnivalónak.

Nemrég megírtuk, hogy a Lonely Planet megkérdezte olvasóit, de ezúttal nem pozitív előjelű, hanem úgymond népszerűtlen véleményekre volt kíváncsi az utazással kapcsolatban.

(Forrás: Breakingtravelnews, fotók: Pixabay, Getty Images)

párizs | toplista | hype | szindróma | csalódás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram