Close
A Párizs-szindróma tényleg létezik – A szerelem városában lehet a legnagyobbat csalódni

A Párizs-szindróma tényleg létezik – A szerelem városában lehet a legnagyobbat csalódni

Komoly tünetek is előfordulhatnak. 

Párizs vezeti a leginkább túlértékelt nagyvárosok listáját – derül ki a poggyászkirály Radical Storage legújabb tanulmányából. Stockholm az a város, melyben a legpozitívabban csalódtak a látogatók, Fokvárost tartják a legszebbnek, a legkiemelkedőbb látnivalók pedig Londonban találhatók.

A Radical Storage több mint 140 ezer véleményt elemzett, hogy kiderüljön, melyek azok a városok, amelyek a leginkább elmarasztalhatóak, és melyek múlják felül az elvárásokat. A kutatást annak megállapítására végezték el, hogy valóban létezik-e a bizonyos “Párizs-szindróma.”  Ez egy pszichológiai állapot, melyet azok az első alkalommal Párizsba érkezők tapasztalhatnak meg, akiknek túlságosan magasak a francia fővárossal kapcsolatos elvárásaik, és aztán komoly csalódásban részesülnek, amikor a realitással találkoznak.

A filmekben és könyvekben Párizsról ábrázolt meseszerű kép ugyanis nem mindig felel meg a valóságnak, a felismeréstől pedig akár sokkos állapotba is lehet kerülni.

A tünetek változóak, leggyakrabban hallucináció, szorongás, szédülés, és izzadás léphet fel.

A Párizs-szindróma tehát valóban létezik, és a Radical Storage által elemzett húsz kedvelt turisztikai célpont közül konkrétan Párizs az, ahol a legtöbben érezték úgy, hogy a valóság nem felel meg az elvárásoknak. A Fény városát egyébként Hongkong követi, aztán Szöul, Bangkok és Szingapúr szerepel még a túlhype-olt helyek listájának élmezőnyében.

Ami a tanulmány elkészítésének hátterét illeti, összesen huszonkilenc szót és kifejezést vizsgáltak, hogy egészen pontosan hányszor használták azokat egy adott város jellemzésére.

London és Párizs kapcsán egyaránt a túlértékelt kifejezés tette ki a vélemények tizenegy százalékát, míg a várakozások alatt vagy elmarasztaló szavakat tartalmazó vélemények tizennyolc százaléka Londonnal összefüggésben kerültek elő. A Párizsról megfogalmazott kritikák tizenöt százalékában előfordult a  szörnyű szó, a rossz pedig tíz százalékban bukkant fel. Prága lett a leggorombább város, Tokióról mondták a legtöbben, hogy  nem éri meg, Sydney pedig a legnagyobb lehúzás.

A tanulmány megvizsgálta a pozitív csalódást okozó városokat is, ezt a rangsort Stockholm vezeti. A svéd fővárost a közvélemény nem tartja annyira romantikusnak, mint Párizst, ezért az oda látogatók elvárásai alacsonyabbak. Stockholm után Dubaj, Fokváros, Amszterdam és Kuala Lumpur következik.

Los Angeles kapcsán a nagyszerű kifejezés az értékelések kilenc százalékában szerepelt, míg az imádtam a vélemények tizenhat százalékában tűnt fel. Fokvárost leginkább gyönyörű-ként jellemezték. A dubaji látnivalókat a véleményformálók nyolc százaléka tartja a legjobbnak, ezzel szemben Londonnal kapcsolatban a kiemelkedő (tizenhárom százalék), a lenyűgöző (tizennégy százalék) és a látványos (tizenegy százalék) szavakkal lehetett a leggyakrabban találkozni. Barcelona turisztikai látványosságait az ezt a kifejezést említő vélemények tizenkét százaléka tartja kötelező látnivalónak.

Nemrég megírtuk, hogy a Lonely Planet megkérdezte olvasóit, de ezúttal nem pozitív előjelű, hanem úgymond népszerűtlen véleményekre volt kíváncsi az utazással kapcsolatban.

(Forrás: Breakingtravelnews, fotók: Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Vége a negyedik hullámnak? A járványügyi intézkedések enyhítéséről döntöttek ma Romániában
Jó hírek érkeztek! Ekkor nyithatnak a sípályák és a szállodák Szlovákiában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom