Close
Százmillió dollár értékben árvereznek el különleges Picasso-műveket

Százmillió dollár értékben árvereznek el különleges Picasso-műveket

Minden idők legjelentősebb Las Vegas-i képzőművészeti aukciója jön ősszel.

Két nappal a művész születésének 140. évfordulója előtt összesen tizenegy Picasso-alkotást árvereznek el októberben az Egyesült Államokban. Az MGM Resorts  műgyűjteményéhez tartozó darabok több mint húsz évig voltak kiállítva egy Las Vegas-i Michelin-csillagos étteremben, melyet amúgy névadója (maga Picasso) élete és munkássága  ihletett.

Ez lesz az első alkalom, hogy Las Vegas ad otthont a Sotheby’s egy nagyszabású árverésének, melyet általában az aukciósház New York-i központjában szoktak tartani.

A festményeket, rajzokat és egy kerámiát is tartalmazó kollekció értékét az aukciót lebonyolító Sotheby’s 104,2 millió dollárra becsüli. “Ez egy enciklopédikus gyűjtemény Picasso munkáiból, melynek darabjai 1917-től 1969-ig – tehát gyakorlatilag a teljes pályafutása alatt – készültek” – mondta Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke és a globális képzőművészeti értékesítésért felelős vezetője. “Gyönyörű, átfogó képet ad pályafutásának hihetetlen sokszínűségéről és gazdagságáról”.

A tizenegy mű között szerepel a Femme au béret rouge-orange című, Marie-Thérèse Walterről készült olajfestmény is – a fiatal francia modellel az 1920-as évek végén és az 1930-as években volt hosszú ideig tartó viszonya Picassónak. Brooke Lampley szerint ez a művész pályafutásának legszokatlanabbul őszinte és romantikus időszaka.

Az aukción szereplő alkotások között ott van az 1969-es Buste d’homme, egy Picasso kései időszakából származó festmény, ami egykoron a Las Vegas-i étterem bárpultja mögött pihent a falon, aztán a Nature morte au panier de fruits et aux fleurs, egy Párizs náci megszállása alatt festett csendélet; és az Aiguière –Visage, egy 1954-ben készült fehér terrakotta edény is.

A Picasso-aukció a Sotheby’s szerint a “legnagyobb és legjelentősebb” képzőművészeti árverés lesz, melyet valaha Las Vegasban rendeztek. Az esemény része az MGM arra irányuló törekvésének, hogy “szélesebb körű művészeti úti célként” pozícionálja újra a szerencsejátékról és szórakoztatásról ismert sivatagi várost.

Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a világjárvány alapjaiban változtatja meg vendéglátó- és a turisztikai ágazat mellett a művészeti piacot is. Tavaly augusztusban az MGM Resorts 18 ezer alkalmazottat bocsátott el, miközben a Las Vegas-ba látogatók száma 2020 júliusában hatvanegy százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ebben a hónapban viszont az MGM Resorts International az idegenforgalom visszatérésének köszönhetően a második negyedévben már javuló eredményről számolhatott be.

A Sotheby’s szerint a bevétel egy részét visszaforgatják a művészeti piacra.

Nomen est omen, azaz nevedben a sorsod. Elég csak erre gondolni, amikor Pablo Picasso különös életéről beszélünk, ugyanis a művész születésekor több mint tíz nevet kapott. Családjában nagy hagyománya volt annak, hogy szentekről és rokonokról is elnevezzék az újszülöttet, hogy életében a lehető legtöbb szerencse kísérje, ráadásul a származása se vesszen a homályba.

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay, Getty Images)

árverés | pablo picasso

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom