Százmillió dollár értékben árvereznek el különleges Picasso-műveket

Minden idők legjelentősebb Las Vegas-i képzőművészeti aukciója jön ősszel.

Két nappal a művész születésének 140. évfordulója előtt összesen tizenegy Picasso-alkotást árvereznek el októberben az Egyesült Államokban. Az MGM Resorts  műgyűjteményéhez tartozó darabok több mint húsz évig voltak kiállítva egy Las Vegas-i Michelin-csillagos étteremben, melyet amúgy névadója (maga Picasso) élete és munkássága  ihletett.

Ez lesz az első alkalom, hogy Las Vegas ad otthont a Sotheby's egy nagyszabású árverésének, melyet általában az aukciósház New York-i központjában szoktak tartani.

A festményeket, rajzokat és egy kerámiát is tartalmazó kollekció értékét az aukciót lebonyolító Sotheby's 104,2 millió dollárra becsüli. "Ez egy enciklopédikus gyűjtemény Picasso munkáiból, melynek darabjai 1917-től 1969-ig – tehát gyakorlatilag a teljes pályafutása alatt – készültek" – mondta Brooke Lampley, a Sotheby's elnöke és a globális képzőművészeti értékesítésért felelős vezetője. "Gyönyörű, átfogó képet ad pályafutásának hihetetlen sokszínűségéről és gazdagságáról".

A tizenegy mű között szerepel a Femme au béret rouge-orange című, Marie-Thérèse Walterről készült olajfestmény is – a fiatal francia modellel az 1920-as évek végén és az 1930-as években volt hosszú ideig tartó viszonya Picassónak. Brooke Lampley szerint ez a művész pályafutásának legszokatlanabbul őszinte és romantikus időszaka.

Az aukción szereplő alkotások között ott van az 1969-es Buste d'homme, egy Picasso kései időszakából származó festmény, ami egykoron a Las Vegas-i étterem bárpultja mögött pihent a falon, aztán a Nature morte au panier de fruits et aux fleurs, egy Párizs náci megszállása alatt festett csendélet; és az Aiguière –Visage, egy 1954-ben készült fehér terrakotta edény is.

A Picasso-aukció a Sotheby's szerint a "legnagyobb és legjelentősebb" képzőművészeti árverés lesz, melyet valaha Las Vegasban rendeztek. Az esemény része az MGM arra irányuló törekvésének, hogy "szélesebb körű művészeti úti célként" pozícionálja újra a szerencsejátékról és szórakoztatásról ismert sivatagi várost.

Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a világjárvány alapjaiban változtatja meg vendéglátó- és a turisztikai ágazat mellett a művészeti piacot is. Tavaly augusztusban az MGM Resorts 18 ezer alkalmazottat bocsátott el, miközben a Las Vegas-ba látogatók száma 2020 júliusában hatvanegy százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ebben a hónapban viszont az MGM Resorts International az idegenforgalom visszatérésének köszönhetően a második negyedévben már javuló eredményről számolhatott be.

A Sotheby's szerint a bevétel egy részét visszaforgatják a művészeti piacra.

Nomen est omen, azaz nevedben a sorsod. Elég csak erre gondolni, amikor Pablo Picasso különös életéről beszélünk, ugyanis a művész születésekor több mint tíz nevet kapott. Családjában nagy hagyománya volt annak, hogy szentekről és rokonokról is elnevezzék az újszülöttet, hogy életében a lehető legtöbb szerencse kísérje, ráadásul a származása se vesszen a homályba.

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay, Getty Images)

pablo picasso | árverés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom