Close
Heti kulináris bass drop: nordic-magyar fúziós est az Olimpia vendéglőben

Heti kulináris bass drop: nordic-magyar fúziós est az Olimpia vendéglőben

A svéd séf, Alex Nietusvuori érkezik Budapestre, aki Ádám Csabával közösen 10 fogásos vacsorát ad az Olimpia vendéglőben. A 26 éves fiatal séftehetség életútja hihetetlen izgalmas, eddigi munkahelyei tíz Michelin-csillagot számlálnak és négy közülük a világ 100 legjobb étterme között van a San Pellegrino listán.

Az Eatwell vacsoraestnek május 15-től 18-ig, négy napon keresztül az Olimpia Vendéglő ad otthont, ami köztudottan az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő fine dining étterem Budapesten. Ádám Csaba kísérletező konyhája mindig fantasztikus íz élményt hoz és méltán elismertek az egész estét interaktív vacsorái. A Dining Guide a város tizedik legjobb éttermének rangsorolta, és idén végre ők is bekerültek a Michelin kalauz által ajánlott éttermek közé.

Itt most nem a színtiszta skandináv gasztronómiát kóstolhatjuk meg, de egy kis ízelítőt mégis kapunk belőle. Miért mondjuk ezt? A skandináv konyha alapja a természetközeliség és az alapanyagok tisztelete. Többféle ételtartósítási eljárást használnak napi szinten (füstölés, fermentálás/savanyítás, szárítás), hiszen a nyári szezon rövid és télen a föld sokáig fagyott.

Úgy tudták az elmúlt években a világhírnévig juttatni a gasztronómiájukat, hogy a környezetükben fellelhető kevés alapanyagból építkezve komplex élményt nyújtottak, és mindezt úgy, hogy a vendégeiknek nem támadt hiányérzetük.

Tavasszal meg annyira megörülnek  a friss zöldségeknek, hogy egy teljes szezonon keresztül vegetáriánus ételekkel is el tudják érni ugyanezt a hatást. A gasztronómia terén a skandinávok kreativitása egészen elképesztő. Hogy mi fog történni, arról az Eatwell pop-up vacsorák alapítóját, Ihász Zsoltot kérdeztük:

– Alex nordic szívvel és technikákkal, viszont lokális és szezonális magyar alapanyagokból fog főzni. Nem dolgozott még soha mangalicával, éppen ezért választotta azt főételnek. Kíváncsi vagyok mit fog belőle kihozni, de a “torma, karamell, sóska” elődesszertje például sokkal jobban izgat.

Karrierje elején Alex számára a legnagyobb inspirációt Daniel Berlin jelentette. Tőle tanulta meg, hogyan lehet az átlagos alapanyagokból a maximumot kihozni a skandináv technikák alkalmazásával. Három év után Koppenhágába költözött és a Bror étteremben kezdett chef de patie-ként. Itt újabb három év alatt a head chef posztra jutott el Sam Nutter és Victor Wagman séf-tulajdonosok irányítása alatt (ők egyébként a Noma egykori sous chefjei). Ez idő alatt nyílt lehetősége részt venni a Frantzen és a Faviken étterem nyitási munkálataiban is, ami felejthetetlen élmény volt számára. Szeretett volna merőben új alapanyagokat és eljárásokat megismerni, ezért úgy döntött, Chilébe költözik. A Boragó étteremben lehetősége is nyílt sok újdonságot megismernie Rudolfo Guzman irányítása alatt. Ezután tért vissza Svédországba, ahol Oslo belvárosában a három csillagos Maemoo étteremben kezdett dolgozott. Nehéz szívvel költözött át Londonba, hogy barátnőjével lehessen. Most azon dolgozik, hogy megvalósíthassa nagy álmát: egy saját étterem nyitását.

Az eatwell popup vacsora sorozatnak ez a második állomása (facebook esemény). Januárban Dán Francisco Cardenast hozták el a koppenhágai Kadeau étteremből, ami azóta megkapta a második Michelin-csillagját. Kedvcsinálónak itt az előző vacsoraestről készült rövid videó.

És akkor lássuk a menüt:

1 – Krumpli, túró, szalonna
2 – Kacsamáj , málna, bors
3 – Rebarbara leves, füstölt hús
4 – Spárga, fenyőrügy, barna vaj
5 – Pisztráng, kamilla, zöldborsó
6 – Mangalica toka, egres, gomba
7 – Vízibivaly, cékla, kömény
8 – Torma, karamell, sóska
9 – Bodza, joghurt, bogyós gyümölcsök
10 – Mums mums

– A menühöz nem csak borsort, hanem opcionálisan juice pairinget, azaz alkoholmentes italpárosítást is ajánlunk. Ez nemzetközileg rég elfogadott a fine dining éttermekben, de idehaza még egyedi kezdeményezésnek. Boldog vagyok, hogy mióta az első eatwell rendezvényen sikeresen elkezdtük, az Innió étterem fixen fel is rakta az étlapjára és ezután a St. Andrea borbárnál is elérhető vált Budapesten. Remélem még több étterem csatlakozni fog ehhez az új hullámos kezdeményezéshez idehaza, mert szerintem kiaknázatlan lehetőségek vannak benne – mondta a szervező, Ihász Zsolt

Eatwell Pop-up Dinner#2
Alex Nietosvuori (SWE) és Ádám Csaba. Négy vacsora, tíz fogás, limitált férőhely.
A vacsora ára 28.000 Ft + 12,5% szervízdij, amely asztalfoglaláskor fizetendő.A foglalás csak előre fizetés esetén érvényes. A jegy nem visszaváltható, de átruházható. Opcionálisan választható Borsor (+9000 Ft) vagy Juice pairing (+5000 Ft), azaz alkoholmentes italpárosítás.

nordic konyha | alex nietosvuori | ádám csaba | ihász zsolt | eatwell

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram