Hamarosan receptre kaphatjuk a művészetet

Az ötlet csak elsőre hangzik furcsán, Kanadában és Angliában pedig talán már elsőre sem: ott hamarosan valóban felírhat múzeumlátogatást, táncot vagy koncertet az orvos.

Demencia, mentális- és tüdőbetegségek – többek között ezekre írhatnak fel hamarosan művészet és hobbi alapú receptet a brit orvosok Matt Hancock egészségügyi miniszter kezdeményezése alapján. A brit kormány „szociális receptnek” nevezi a szokatlan ötletet, amelynek keretében a betegek táncolni, énekelni tanulhatnak, vagy éppen személyre szabott playlistet állítanak össze nekik, derült ki a Times cikkéből.

Monet: Bordighera

Hancock szerint „a gyógyszerszedés kultúráját támogatjuk, miközben inkább a megelőzésre kellene helyeznünk a hangsúlyt.

A szociális recept segít a küzdelemben, hogy ne tömjük tele tablettákkal az embereket”.

A tervezet tehát egy átfogóbb, megelőzésben gondolkodó koncepció részeként született meg, mi több, létrehoznak egy, a megelőzésért felelős intézményt is, ami országszerte felkészíti majd a háziorvosokat a betegek sport, hobbi, és művészet alapú kezelésére.

Cézanne: Auvers

A művészetterápia eredményei jól dokumentáltak, Hull városa például együttműködik a Royal Philharmonic Orchestrával a stroke-on átesett betegek zenélni tanításában, az eredmény pedig magáért beszél: a páciensek 90 százalékának javult az egészsége és a mentális állapota is.

Lambeth-ben táncórákkal javítják a pszichózis korai jeleit mutató páciensek kommunikációs képességeit és koncentrációját, míg a gloucestershire-i kórházak énekórákra irányítanak bizonyos tüdőbetegségekben szenvedőket.

Let's dance!

Egy hasonló kezdeményezés már működik Kanadában: a montreali orvosszövetség minden tagja ötven pácienst, és korlátozott számú kísérőt (barátot, családtagot vagy gondozót) küldhet el a helyi Szépművészeti Múzeumba ingyen. Az ötlet egy kutatáson alapul, amely szerint a múzeumlátogatás megemeli a szerotoninszintet, ezzel javítva a látogató hangulatát.

Bár a brit kezdeményezés jóval átfogóbb, ugyanakkor kiforratlanabb is,

elvégre többféle élethelyzetben gondolkodik, megoldásként pedig számos lehetőség szóba jöhet a főzőleckéktől a kertészkedésen át a könyvtár- vagy koncertlátogatásig.

Galéria = terápia?

Ám még egy ilyen merész újításnak is szembe kell néznie földhözragadt problémákkal, a BBC elemzése szerint még nem dolgozták ki elég részletesen a tervezet pénzügyi alapjait, kérdés például, hogy hozzáférhetnek-e a szolgáltatásokhoz a legszegényebbek, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rájuk.

Alapjában véve a szociális recept kiegészíti, és nem kiváltja a megszokott kezelési formákat, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2023-ra léphet életbe Britannia-szerte. Közben azért Északnyugat-Angliában már működnek programok, például fiatal anyák és a gyerekeik számára, Walesben pedig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat együttműködik a művészeti tanáccsal.

William Merritt Chase: Városi park

„A művészet alapvető az egészségünk és a jóllétünk szempontjából

– magyarázta Hancock. – A művészethez való hozzáférés pedig javítja a testi és lelki egészségünket, és boldogabbá tesz bennünket.”

(Fotók: Unsplash, Art Institute of Chicago)

tánc | gyógyszer | doktor | komolyzene | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom