Close
Hamarosan receptre kaphatjuk a művészetet

Hamarosan receptre kaphatjuk a művészetet

Az ötlet csak elsőre hangzik furcsán, Kanadában és Angliában pedig talán már elsőre sem: ott hamarosan valóban felírhat múzeumlátogatást, táncot vagy koncertet az orvos.

Demencia, mentális- és tüdőbetegségek – többek között ezekre írhatnak fel hamarosan művészet és hobbi alapú receptet a brit orvosok Matt Hancock egészségügyi miniszter kezdeményezése alapján. A brit kormány „szociális receptnek” nevezi a szokatlan ötletet, amelynek keretében a betegek táncolni, énekelni tanulhatnak, vagy éppen személyre szabott playlistet állítanak össze nekik, derült ki a Times cikkéből.

Monet: Bordighera

Hancock szerint „a gyógyszerszedés kultúráját támogatjuk, miközben inkább a megelőzésre kellene helyeznünk a hangsúlyt.

A szociális recept segít a küzdelemben, hogy ne tömjük tele tablettákkal az embereket”.

A tervezet tehát egy átfogóbb, megelőzésben gondolkodó koncepció részeként született meg, mi több, létrehoznak egy, a megelőzésért felelős intézményt is, ami országszerte felkészíti majd a háziorvosokat a betegek sport, hobbi, és művészet alapú kezelésére.

Cézanne: Auvers

A művészetterápia eredményei jól dokumentáltak, Hull városa például együttműködik a Royal Philharmonic Orchestrával a stroke-on átesett betegek zenélni tanításában, az eredmény pedig magáért beszél: a páciensek 90 százalékának javult az egészsége és a mentális állapota is.

Lambeth-ben táncórákkal javítják a pszichózis korai jeleit mutató páciensek kommunikációs képességeit és koncentrációját, míg a gloucestershire-i kórházak énekórákra irányítanak bizonyos tüdőbetegségekben szenvedőket.

Let’s dance!

Egy hasonló kezdeményezés már működik Kanadában: a montreali orvosszövetség minden tagja ötven pácienst, és korlátozott számú kísérőt (barátot, családtagot vagy gondozót) küldhet el a helyi Szépművészeti Múzeumba ingyen. Az ötlet egy kutatáson alapul, amely szerint a múzeumlátogatás megemeli a szerotoninszintet, ezzel javítva a látogató hangulatát.

Bár a brit kezdeményezés jóval átfogóbb, ugyanakkor kiforratlanabb is,

elvégre többféle élethelyzetben gondolkodik, megoldásként pedig számos lehetőség szóba jöhet a főzőleckéktől a kertészkedésen át a könyvtár- vagy koncertlátogatásig.

Galéria = terápia?

Ám még egy ilyen merész újításnak is szembe kell néznie földhözragadt problémákkal, a BBC elemzése szerint még nem dolgozták ki elég részletesen a tervezet pénzügyi alapjait, kérdés például, hogy hozzáférhetnek-e a szolgáltatásokhoz a legszegényebbek, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rájuk.

Alapjában véve a szociális recept kiegészíti, és nem kiváltja a megszokott kezelési formákat, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2023-ra léphet életbe Britannia-szerte. Közben azért Északnyugat-Angliában már működnek programok, például fiatal anyák és a gyerekeik számára, Walesben pedig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat együttműködik a művészeti tanáccsal.

William Merritt Chase: Városi park

„A művészet alapvető az egészségünk és a jóllétünk szempontjából

– magyarázta Hancock. – A művészethez való hozzáférés pedig javítja a testi és lelki egészségünket, és boldogabbá tesz bennünket.”

(Fotók: Unsplash, Art Institute of Chicago)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom