Ez a minifesztivál élettel tölti meg az év egyik legzordabb hónapját

Egy kis zene bármikor sokat javíthat az ember hangulatán, a borús őszi hónapokban pedig egyenesen elixírként hathat némi kikapcsolódás és az a dinamizmus, amivel a fiatal tehetségek átformálják a megszokásokat.

Ha jól jönne a lelki feltöltődés, akkor ne szalaszd el a Müpa Rising Stars című koncertsorozatát, mely Európa feltörekvő klasszikus zenei üstököseit helyezi fókuszba november 11. és 13. között. Kísérletező ütőhangszerestől meglepően változatos repertoárt felvonultató operaénekesen át a virágzó vonósnégyesig sokszínű programban lesz részünk az ősz végén.

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO: European Concert Hall Organisation) 1995 óta minden évben kiválaszt néhány kiemelkedő művészt, akik az ECHO hálózat koncerttermeiben turnéznak. A kezdeményezés számos, ma már világhírű művész zenei karrierjét segítette, miközben megismerteti a közönséget a jövő sztárjaival. A sorozaton idén bemutatkozó művészek az eredeti tervek szerint már korábban is felléptek volna, de a járvány miatt el kellett halasztani az eseményt.

A Rising Star-koncerteken hagyományosan premierdarabok is felcsendülnek, így mindegyik előadáson hallhatunk olyan művet, amelynek ez lesz a magyarországi bemutatója. Lássuk a programot, melynek házigazdája Tóth Endre.

Vanessa Porter, ütőhangszeres művész

Vanessa Porter az egyik legsokoldalúbb nemzetközi ütőhangszeres, aki a kortárs műveket improvizációval és elektronikával ötvözi, lenyűgöző hangtereket alkotva. A Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden jelöltje kísérletező típusú művész,

szereti ütőhangszerként használni a testét, és szívesen tekinti az előadóapparátus részének az emberi hangot.

November 11-i, budapesti Folie hangokra és elektronikára című koncertjén csupa kortárs darabot hallhatunk tőle izgalmas feldolgozásban.

Vanessa Porter angol neve ellenére német illetőségű: a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg mesterfokozatát, Münchenben, Luxembourgban és Olaszországban is nyert versenyeket. Szólókarrierje mellett a Duo Porterrel szokott fellépni testvére, a szintén ütőhangszeres Jessica Porter társaságában. Jegyvásárlási lehetőség és bővebb információk a koncertről itt érhetők el.

James Newby, bariton

November 12-én a Barbican Centre London jelöltjét, az operaénekesekhez képest meglepően változatos repertoárt felvonultató James Newbyt hallhatjuk, aki pályakezdőként máris otthonosan mozog az opera világában, és

egyetlen stílus sem idegen tőle, legyen szó barokk, klasszikus, romantikus vagy kortárs zenéről.

A BBC Új Generációs Művésze, a Hannoveri Állami Operaház tagja, a Felvilágosodás Korának Zenekara rezidens Rising Starja többek között olyan gyökeresen különböző művekkel írta be magát a köztudatba, mint Mozart Così fan tuttéja, Csajkovszkij Anyeginje, vagy a kortárs Mark-Anthony Turnage Görög című alkotása.

A Müpában Schumann varázslatos, de ritkán hallható Kerner-dalait tolmácsolja, kortárs bemutatóként pedig igazi különlegesség csendül fel a hangján kipróbált partnere, Joseph Middleton zongorakíséretével: az idén hetvenéves brit Judith Bingham koronavírus ihlette kompozíciója, a Casanova in Lockdown. Jegyvásárlási lehetőség és bővebb információk a koncertről itt érhetők el.

Cristina Gómez Godoy, oboaművész

A L’Auditori Barcelona és a Palau de la Música Catalana jelöltjének november 12-i műsorában csupa ritkaság lesz hallható. A briliáns technikájáról és játékának kifejezőerejéről híres művész többek között a francia romantikus Adolphe Deslandres és Hindemith egy-egy alkotását szólaltatja meg, de különleges élménynek ígérkezik Doráti Antal oboára és zongorára írt Duo concertantéja is.

Magyarországon először hallhatja a közönség Charlotte Bray új művét, melyet a brit zeneszerző az ECHO megrendelése nyomán írt.

Cristina Gómez Godoy a spanyolországi Linares szülötte, tanult a Barenboim-Said Akadémián, később pedig a Rostocki Zeneakadémián. Fiatalon meghívták a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenekarába, jelenleg pedig a Staatskapelle Berlin szólóoboása, aki lenyűgöző virtuozitásával és művészi érzékenységével rabolja el újra meg újra a közönség szívét. Jegyvásárlási lehetőség és bővebb információk a koncertről itt érhetők el.

Aris Quartet

Az elmúlt évtizedekben sokan féltették a dal és a vonósnégyes jövőjét, és lám: mindkét kifejezési forma új virágzását éli. Erre a legjobb példa az Aris Quartet, amelynek neve a tagok keresztneveinek utolsó betűjéből áll össze. Az együttes 2009-ben alakult Frankfurt am Mainban, a Frankfurti Zeneművészeti Egyetemen, ahol kamarazene-professzoruk, Hubert Buchberger javasolta, hogy dolgozzanak együtt. Anna Katharina Wildermuth (1. hegedű), Noémi Zipperling (2. hegedű), Caspar Vinzens (brácsa) és Lukas Sieber (cselló) pedig pompásan megértették egymást.

Az Elbphilharmonie Hamburg és a Konzerthaus Dortmund jelöltjeként november 13-án örvendeztetik meg a Müpa közönségét a bécsi klasszikus Haydn és a romantikus Mendelssohn egy-egy művével, a kettő között

a japán Misato Mochizuki új kompozícióját tolmácsolják, mely a mű magyarországi bemutatója lesz.

Jegyvásárlási lehetőség és bővebb információk a koncertről itt érhetők el.

Diana Tishchenko, hegedűművész

Az utóbbi évek egyik kiemelkedő vonós tehetsége a Krímben, Szimferopol városában született. Kijevi tanulmányokat követően tizennyolc évesen a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarban hegedült, húszévesen pedig ugyanezen együttes koncertmestereként dolgozott, diplomáját a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg.

2018-ban jelentős lendületet adott karrierjének, hogy megnyerte a Long-Thibaud-Crespin Nemzetközi Zenei Versenyt. November 13-án a Müpában Beethoven, Bartók és Schnittke egy-egy alkotását adja elő, magyarországi bemutatóként pedig a portugál kortárs szerző, Vasco Mendonça új művét ismerteti meg a közönséggel a Cité de la Musique – Philharmonie de Paris és a portói Casa da Música jelöltje, akit Fejérvári Zoltán kísér zongorán. Jegyvásárlási lehetőség és bővebb információk a koncertről itt érhetők el.

(Forrás és képek: Müpa)

Rising Stars | feltöltődés | komolyzene | zene | müpa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom