Close
Hihetetlen, de egy sportkocsma is lehet elegáns és hangulatos

Hihetetlen, de egy sportkocsma is lehet elegáns és hangulatos

Kibontakozóban van egy új trend, ami kicsit forradalmasítja a sportkocsmákat, vagy inkább alternatívát nyújt azoknak, akik annyira nem rajonganak ezért a klasszikus hangulatért. Ha azt gondolnánk, ír pubba oltott egységről lesz szó, tévedünk, mivel ez az új kategória inkább hajaz kellemes, feszengésmentes koktélbárra, mint az előbbire. De létezhet egyáltalán otromba beszólásoktól, langyos csapolt sörtől, folyamatos üvöltözéstől mentes sportközvetítésekkel foglalkozó hely? Úgy tűnik, nem elképzelhetetlen.

Az amerikaiaknak van egy elég találó kifejezésük: „dive bar”, ami szabadfordításban a „sarki kocsmának”, esetleg „krimónak”, „poharazónak” felel meg, de mindenképp valami harmadosztálybéli, olcsó és autentikus helyet jelöl. A dive bar kategóriával talán világszerte sokszor össze is csúszik a sportkocsma fogalma is.

Egy hely, ahol több tévén/kivetítőn lehet meccseket nézni, focitól a ketrecharcig, a bárkultúra nem az első, hiszen elég a középkategóriás csapolt lager és a Jägermeister-akció.

Ételeket tekintve a csipsz/ropi, nagy ritkán kellemetlen pizzavariációk játszanak, persze pizza csak este tízig, utána hazamegy a konyhás.

Itthon, ezek a többnyire az angolszász kultúrában kedvelt művelődési központok annyira nem honosodtak meg, tekintve, hogy egy település nagybetűs kocsmájában van ugyan televízió, de ritkán megy olyan meccs, amit mindenki szívesen nézne.

Ha mégis nemzeti futballmérkőzés lenne, akkor átlényegülnek sportkocsmává, csipsz helyett szotyival, tökmaggal.

A nagyvárosokban a szélesebb választék miatt vannak kivetítős helyek, akár még pool-, darts- és MMA-közvetítésekkel is, de Budapesten is hamar össze lehet számolni a kifejezetten sportkocsma jellegű helyeket. Ezek őszinték, általában megtalálják a célközönségüket, a szurkolókat, akik a haverok, a kedves pultoscsajok és a nagy kivetítők miatt érkeznek.

De mi van akkor, ha szívesen figyelnénk meccseket/sporteseményeket, de például párban mennénk, vagy egyszerűen ez a hangulat annyira nem a világunk?

Szívesebben süppednénk egy burgundi Chesterfield kanapéba, a Jäger helyett Negronit kortyolva sziszegnénk végig egy boxmeccset, és a hawaii pizzát is jó szívvel leváltanánk mondjuk egy igazán jó tésztaételre?

Úgy fest, több metropoliszban volt igény az ilyesfajta sportos helyekre, mert a tengerentúlon sorra nyitnak a simán elegánsnak mondható, de mégis oldott hangulatú bárok, ahol nem írják ki óriási táblára a Happy Hourt, és még akkora hangzavar sem lesz, mint a megszokott helyeken.

Léteznek olyan hölgyek és urak, akik munka után szívesebben térnek be egy klasszikus bárba, mint egy kocsmába, de ugyanúgy igénylik, hogy foci-, kosárlabda- vagy curlingmeccsek menjenek háttérzajnak, vagy véresen komolyan.

Említhetjük például a chicagói Moonlighter Bart, amelyre rá lehet aggatni a hipszter jelzőt is akár, ami szintén nem annyira sportkocsma-közeli terminus. A Szeles Város kedves sportbárja tényleg megküzd a modern követelményekkel: van udvara, kutyabarát, a vegánoktól sem jönnek zavarba, és ha mezcalt kíván valaki, esetleg buborékot és cavát, az is megoldott. Az étlapján a kényelmi ételek a dominánsak.

Kiemelten exkluzív a New York-i J.Bespoke, amely nem csinál nagy felhajtást maga körül, egy egészen diszkrét ajtó mögött bújik meg. A meccsnéző tévék szépen belesimulnak a környezetbe, a vendégek pedig a velőtrázó sikolyok helyett határozott, de cseppet sem zavaró módon élik meg a gólörömöt. A pultnál tequilából készülő Negroni-variáció, menő gin-tonikok várnak, harapnivalónak pedig wagyu burger és egybesütött szarvasgombás burgonyatál is játszhat. A J.Bespoke-ban ugyanúgy találkozhat két Yankees-rajongó, mint ahogy randevúzhat egy sportőrült pár is.

Philadelphia legkulturáltabb sportbárja a Founding Fathers. Tizenhárom kivetítőn figyelhetjük az eseményeket, amennyiben nincs kiemelt estéjük, a vendégek bármilyen közvetítést kérhetnek a személyzettől, akik a legjobb helyet és mozgatható tévét intéznek. A hely letisztult, vintázs ereklyék és fotók céloznak a jellegre.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Founding Fathers, J.Bespoke, Moonlighter Bar, The Vig) 

 

sportbár | koktél | dive bar | sportkocsma | london

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram