Hihetetlen, de egy sportkocsma is lehet elegáns és hangulatos

Kibontakozóban van egy új trend, ami kicsit forradalmasítja a sportkocsmákat, vagy inkább alternatívát nyújt azoknak, akik annyira nem rajonganak ezért a klasszikus hangulatért. Ha azt gondolnánk, ír pubba oltott egységről lesz szó, tévedünk, mivel ez az új kategória inkább hajaz kellemes, feszengésmentes koktélbárra, mint az előbbire. De létezhet egyáltalán otromba beszólásoktól, langyos csapolt sörtől, folyamatos üvöltözéstől mentes sportközvetítésekkel foglalkozó hely? Úgy tűnik, nem elképzelhetetlen.

Az amerikaiaknak van egy elég találó kifejezésük: "dive bar", ami szabadfordításban a "sarki kocsmának", esetleg "krimónak", "poharazónak" felel meg, de mindenképp valami harmadosztálybéli, olcsó és autentikus helyet jelöl. A dive bar kategóriával talán világszerte sokszor össze is csúszik a sportkocsma fogalma is.

Egy hely, ahol több tévén/kivetítőn lehet meccseket nézni, focitól a ketrecharcig, a bárkultúra nem az első, hiszen elég a középkategóriás csapolt lager és a Jägermeister-akció.

Ételeket tekintve a csipsz/ropi, nagy ritkán kellemetlen pizzavariációk játszanak, persze pizza csak este tízig, utána hazamegy a konyhás.

Itthon, ezek a többnyire az angolszász kultúrában kedvelt művelődési központok annyira nem honosodtak meg, tekintve, hogy egy település nagybetűs kocsmájában van ugyan televízió, de ritkán megy olyan meccs, amit mindenki szívesen nézne.

Ha mégis nemzeti futballmérkőzés lenne, akkor átlényegülnek sportkocsmává, csipsz helyett szotyival, tökmaggal.

A nagyvárosokban a szélesebb választék miatt vannak kivetítős helyek, akár még pool-, darts- és MMA-közvetítésekkel is, de Budapesten is hamar össze lehet számolni a kifejezetten sportkocsma jellegű helyeket. Ezek őszinték, általában megtalálják a célközönségüket, a szurkolókat, akik a haverok, a kedves pultoscsajok és a nagy kivetítők miatt érkeznek.

De mi van akkor, ha szívesen figyelnénk meccseket/sporteseményeket, de például párban mennénk, vagy egyszerűen ez a hangulat annyira nem a világunk?

Szívesebben süppednénk egy burgundi Chesterfield kanapéba, a Jäger helyett Negronit kortyolva sziszegnénk végig egy boxmeccset, és a hawaii pizzát is jó szívvel leváltanánk mondjuk egy igazán jó tésztaételre?

Úgy fest, több metropoliszban volt igény az ilyesfajta sportos helyekre, mert a tengerentúlon sorra nyitnak a simán elegánsnak mondható, de mégis oldott hangulatú bárok, ahol nem írják ki óriási táblára a Happy Hourt, és még akkora hangzavar sem lesz, mint a megszokott helyeken.

Léteznek olyan hölgyek és urak, akik munka után szívesebben térnek be egy klasszikus bárba, mint egy kocsmába, de ugyanúgy igénylik, hogy foci-, kosárlabda- vagy curlingmeccsek menjenek háttérzajnak, vagy véresen komolyan.

Említhetjük például a chicagói Moonlighter Bart, amelyre rá lehet aggatni a hipszter jelzőt is akár, ami szintén nem annyira sportkocsma-közeli terminus. A Szeles Város kedves sportbárja tényleg megküzd a modern követelményekkel: van udvara, kutyabarát, a vegánoktól sem jönnek zavarba, és ha mezcalt kíván valaki, esetleg buborékot és cavát, az is megoldott. Az étlapján a kényelmi ételek a dominánsak.

Kiemelten exkluzív a New York-i J.Bespoke, amely nem csinál nagy felhajtást maga körül, egy egészen diszkrét ajtó mögött bújik meg. A meccsnéző tévék szépen belesimulnak a környezetbe, a vendégek pedig a velőtrázó sikolyok helyett határozott, de cseppet sem zavaró módon élik meg a gólörömöt. A pultnál tequilából készülő Negroni-variáció, menő gin-tonikok várnak, harapnivalónak pedig wagyu burger és egybesütött szarvasgombás burgonyatál is játszhat. A J.Bespoke-ban ugyanúgy találkozhat két Yankees-rajongó, mint ahogy randevúzhat egy sportőrült pár is.

Philadelphia legkulturáltabb sportbárja a Founding Fathers. Tizenhárom kivetítőn figyelhetjük az eseményeket, amennyiben nincs kiemelt estéjük, a vendégek bármilyen közvetítést kérhetnek a személyzettől, akik a legjobb helyet és mozgatható tévét intéznek. A hely letisztult, vintázs ereklyék és fotók céloznak a jellegre.

Ez is érdekelhet:

A Louis Vuitton megnyitja története első kávézóját és éttermét

Február elsején megismeri a világ, milyen egy steak, ha Louis Vuitton.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Founding Fathers, J.Bespoke, Moonlighter Bar, The Vig) 

 

usa | london | koktél | dive bar | sportkocsma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom