Close
Se út, se folyóvíz nincs azon a svéd szigeten, ahol ez a meghitt ház áll

Se út, se folyóvíz nincs azon a svéd szigeten, ahol ez a meghitt ház áll

Utak? Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra.

A Bornstein Lyckefors építésziroda a zöld egy nagyon egyedi árnyalatát választotta ehhez a házikóhoz Kallaxön szigetén. A svéd fakabinokat ugyanis híresen pirosra festik, az ország északi részén fekvő Luleå szigetvilág építészetében azonban nincs régről nyoma a pirosnak. Ezért az építészek ezt a kedves, zöld árnyalatot választották, amitől egyszerre válik egyedivé a ház, és olvad bele az őt körülölelő tűlevelű fák és lombhullatók zöld közegébe.

Kallaxön szigete mondhatni teljesen fejletlen: nincsenek utak a szigeten, sem pedig folyóvíz. A tulajdonosoknak azonban öt generációra visszamenőleg van hétvégi házuk a szigeten: a mostani tulajdonos ük-üknagyapja egy furnérgyár tulajdonosa volt, és ezt a darabka földet kapta még akkor fizetségként.

A nyári lak nagyon egyszerű és minimálisan felszerelt. Fenyőből épült, hagyományos nyeregtetővel: kívülről úgy tűnik, csupán egyszintes, meglepő módon viszont egy padlástér is befért a nyaralóba. A földszinten alakították ki a konyhát, az étkezőt, egy olvasókuckót és a nappalit, melyek egy létra stílusú lépcső körül összpontosulnak. Ez a létralépcső vezet fel a hálószobába és egy tárolóhelyiségbe.

Míg a szigeten álló régi házikóban nem volt folyóvíz, ebben a kabinban egy új rendszerrel megoldották kültéri zuhanyzó és mosdó formájában. Mivel előfordulnak áradások, a házat apró betonoszlopokon feljebb emelték – ez amúgy a téli fagyás ellen is hatásos megoldás.

A nyári napok nagy részét a család a terémszetben tölti – az építészek ezért is alakították ki úgy a kabint, hogy ha bent vannak a nappaliban, akkor is az erdő ölén érezzék magukat. Itt a nyári napok huszonnégy órásak: a naplementéből még azelőtt lesz napfelkelte, hogy besötétedne, így ebben a házikóban tényleg végtelen a nyaralás.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Carl Axel Bejre)

nyaraló | kallaxön | svédország | svéd | ház

FOLYTASD EZZEL

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram