Close
Lassan elkezdhetünk szemetet szedni az űrben

Lassan elkezdhetünk szemetet szedni az űrben

Sikeresen tesztelték az űrszemetet összeszedő hálót a világűrben, a Föld felett több mint 300 kilométerre.

A háló kipróbálása egy tesztsorozat része, amely különböző technológiákat mutat be a Föld körül keringő fémhulladékok begyűjtésére. Becslések szerint mintegy 7500 tonna ilyen hulladék kering céltalanul odafent, fenyegetve az űrmissziókat.

Manuálisan azért kicsit macerás lenne (Fotó: NASA)

A RemoveDebris nevű műhold videót is készített a kísérletről. A rövid felvételen egy kicsi, cipősdoboz méretű tárgy látható, amint hat-nyolc méterrel a Surrey-i Egyetem űrhajója előtt bukdácsol. Hirtelen egy fényes háló lövell ki az műholdból, elterül, és beborítja a dobozt.

Ha ez valódi szemétszedés lenne, a hálót összekötötték volna a műholddal, amely eltávolítaná a szemetet az űrből, ám mivel ez egy demonstráció volt, hagyják, hogy a háló és a doboz a Föld felé zuhanjon. Kis magasságuk miatt néhány hónap múlva elégnek a légkörben.

A szakértők régóta tárgyalnak arról, milyen nagy szükség van az űrben lévő szemét eltávolítására, de az angliai egyetem műholdja az első, amely egy gyakorlati megoldást próbált ki.

Hamarosan a RemoveDebris egy új, a szemetet követő kamerarendszert tesztel majd, 2019 elején pedig egy olyan szigonnyal is végeznek demonstrációt, amely képes lehet szemét befogására.

Több millió selejtes fém- vagy más anyagú szemét van Föld körüli pályán: régi rakétadaraboktól kezdve az asztronauták által véletlenül elejtett eszközökig igen széles skála.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

removedebris | nasa | űrszemét | világűr | video

FOLYTASD EZZEL

Így ébred fel álmából a világ egyik legszegényebb országa

Látványos videó mutatja be, hogy a síelés a természet törvényeit áthágó spontán varázslat

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram