Close
Sztárépítész tervezi újra a Nyugati pályaudvar környékét

Sztárépítész tervezi újra a Nyugati pályaudvar környékét

Lezárult a Nyugati pályaudvar és környezete megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat.

A győztest és díjazottakat Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője Erő Zoltán fővárosi főépítésszel és Fürjes Balázs államtitkárral, a zsűri elnökével közösen a Facebookon jelentette be szombaton délelőtt.

A tervek szerint nem csak a pályaudvar épülete, hanem a Nyugati téri aluljáró, a csarnoképület, a Ferdinánd híd is megújul, illetve az eddig kihasználatlan “rozsdaterületek” is a terv részét képezik.

A tervek szerint a Nyugati egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati a föld alatt egy hatvágányos vasúti mélyállomással, ahová a jövőben a Duna alatti vasúti alagút is beérkezik majd.

A Nyugati környezetének megújításával közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel, így a fővárosi zöldterület mennyisége nőni fog. A pályázat mezőnyét a BFK szerint a világ legjobbjai adták, akik az utóbbi évtizedben Európa, nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is részt vettek.

Az egyik díjazott pályázat a Kengo Kuma, legendás japán építész irodájáé.  A 67 éves alkotó a kortárs építészet egyik legfontosabb alakja. Díjazták még a Zaha Hadid Architects és az Albert Wimmert ZT Gmbh tervét is.

A győztes pályamű Grimshaw Architects és partnerei iroda lett.

A londoni irodát 1980-ban alapította Sir Nicholas Grimshaw. Legismertebb munkáik közé tartozik az amszterdami Bijlmer ArenA vasútállomás, a londoni Waterloo vasútállomás és a melbourne-i Southern Cross vasútállomás felújítása is.

nyugati pályaudvar | felújítás | budapest | építész | vitézy dávid

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ez történik, ha egy 19. századi templom látványos házként születik újjá

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom