Sportterasz Budapest fölött: ilyen lesz a Testnevelési Egyetem új kampusza

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, budai kampuszán még a tetőn is a sporté lesz a főszerep: a generáltervező TSPC a fejlesztés leglátványosabb elemeként az épület tízezer négyzetméteres tetőteraszára is sportpályákat helyezett el, amihez egyedi tervezési- és statikai megoldásokat alkalmaztak.

Az Alkotás utcai tömb fölött 450 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézó is található majd. Az Európában egyedülálló koncepció és a sportterasz most friss látványterveken ismerhető meg.

Inspiráló sportélmény budai panorámával, egy hektáron

A különleges, tízezer négyzetméteres létesítmény Európa legnagyobb egyetemi sportterasza lesz.

A tetőn 450 méteres rekortán futópálya, teqball-asztalok, street workout, TRX, erőnléti edzésre alkalmas eszközök, slackline, pingpongasztal és szabadtéri jógatér is helyet kap.

A hallgatók a környező budai utcák fölött kilenc-tizenegy méterrel mozoghatnak majd, a tanórák és a sportolás közbeni szünetek idejére pedig árnyékos pihenőzóna – kávézó, padok, asztalok és zöld gyep – várja őket.

"Úgy gondoljuk, hogy egyedi, inspiráló sport- és közösségi élményt ad majd a hallgatóknak a budai hegyek látványa, a Várhegy sziluettje és a Gellért-hegy ölelése. Az épület egy része egyetemi rendezvényteraszként emelkedik még egy szinttel a sporttető fölé, ahonnan eddig nem ismert budapesti panoráma fogadhatja majd a vendégeket" – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC építész tervezési igazgatója.

Statikai bravúr: a BME szakértői is részt vettek a csapatjátékban

Az építészeti elképzeléshez különleges szakági tudás is társult: a TSPC tartószerkezeti tervezőinek megoldást kellett találniuk az úgynevezett nagy fesztávú csarnokok tartószerkezetét érő, sportolásból adódó dinamikus terhelés számítására.

Jelenleg ugyanis a szabványok ezzel a funkcióval, ilyen méretű szerkezetek esetére nem rendelkeznek számítási előírással – az atlétikacsarnok ötvennégy, az uszoda pedig harmincnyolc méter fesztávú tartószerkezettel készül.

A TSPC szakembereinek a Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének munkatársaival együtt sikerült a különleges helyszínre egyedi megoldásokat találniuk. A Testnevelési Egyetem teljes tervezési munkájában több mint százötven mérnök vett részt.

"Az egymásra helyezett sportfunkciók és a nagyméretű sporttető kialakítása is előkép nélküli nemcsak Magyarországon, de a régióban is. A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai tömbje olyan kihívás elé állította szakembereinket, ahol a legmagasabb szintű szakági együttműködésre és műszaki megoldásokra volt szükség" – mondja Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. "Ehhez csapatunk munkája mellett az úgynevezett BIM (Building Information Modeling) technológia alkalmazására volt szükség, melyben a TSPC piacvezető Magyarországon."

Válasz a fenntarthatósági kérdésekre: napelemek, összegyűjtött esővíz, hűsítő burkolatok

A sportterasz tervezésekor prioritás volt a környezettudatos szemlélet érvényesítése: az építészek a tetőre vízáteresztő burkolatot terveztek, jellemzően természetes anyagokat használtak, és a növényzet számára ideális feltételeket alakítottak ki. Az esővízgyűjtő rendszer mellett az épületet és környezetét a komolyabb záporok esetére is felkészítették. Az egyetem hallgatói mind a négy évszakban sportolhatnak a különleges helyszínen.

A nap energiáját az atlétikacsarnok kiemelt felülvilágítóinak dél felé tájolt, döntött felületeire helyezett napelemekkel gyűjtik, és ezt használják fel majd a sportvilágításhoz, illetve a belső gépészeti rendszerek működtetéséhez. A lapostetők felmelegedéséhez képest mintegy öt-hat fokkal lesz kedvezőbb a sporttető mikrokörnyezete, köszönhetően a növényzetnek és burkolatoknak, valamint a vízfelhasználás optimalizálásának.

 

 

Az Alkotás utcai sportterasz a 78 ezer négyzetméteren megújuló Testnevelési Egyetem egyedi, ikonikus pontja lesz. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd.

Néhány érdekesség az Alkotás utcai tömbről:

  • Az Alkotás utcai tömbben különböző sportfunkciók kaptak helyet, többek között egy ötven méteres fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy négyszáz férőhelyes kollégium
  • Az Alkotás utcai tömbben épülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésnek, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre
  • Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas fedett atlétikai csarnoka, amely magába foglalja a 200 méteres futókört is az épületen belül
  • Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli körül. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemei is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen. A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legsűrűbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár
  • A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok fala zárja le. A TSPC tervezői vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan folytatni a történeti örökséget. A hatvanhat méter hosszú, hét és fél méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöld fallá
  • A Testnevelési Egyetem mintegy 78 ezer négyzetméteren, több ütemben újul meg, a Csörsz utcai atlétikacsarnok és multicsarnok kivitelezése jelenleg is zajlik

(Fotók forrása: TSPC)

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem | kampusz | budai | tervek | létesítmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom