Close
Elképesztő teljesítmény: egy tizenkilenc éves lány a legfiatalabb nő, aki egyedül körberepülte a Földet

Elképesztő teljesítmény: egy tizenkilenc éves lány a legfiatalabb nő, aki egyedül körberepülte a Földet

Itt az új Amelia Earhart, aki valami egészen őrületeset tett le az asztalra.

Zara Rutherford hihetetlen rekordot állított fel: ő a legfiatalabb nő ugyanis, aki egyedül körberepülte a Földet. A brit-belga származású Zara csupán tizenkilenc éves és 155 nap, valamint 51 ezer megtett kilométer után szállt le Shark Microlight gépével január huszadikán a belga Kortrijk-Wevelgem reptéren.

Ez egyszerűen őrület, még nem igazán fogtam fel

– mondta a leszállás után Zara.

Zara a teljesítménnyel bekerült a Guinness rekordok könyvébe

A lánynak az volt a terve, hogy három hónap alatt repüli körbe a Földet, viszont vízumproblémák miatt végül öt hónap alatt sikerült kisrepülővel megtenni az utat. Zara bevallotta, hogy nem tenné meg újra az ötvenkét ország és öt kontinens fölött vezető utat és azt is, hogy sokszor féltette az életét.

Viszont érdekes módon a kedvenc pillanata is egy elég extrém helyzet volt:

mikor egy aktív vulkán fölött repült el Izlandnál.

Zara emellett megemlíti egy posztjában, hogy nem is tudja elképzelni, Amelia Earhart hogy volt képes akkor erre a teljesítményre több GPS-rendszer, szatelitkommunikáció és legtöbbször megbízható időjárás-előrejelzések nélkül.

Bolygónk körberepülésének amúgy az a feltétele, hogy a Föld két egymástól legtávolabb eső pontját érintse; ezek az indonéziai Jambi és akolumbiai Tumaco. Zara két éve, 2020-ban szerezte meg a pilótaengedélyét és a teljesítménnyel az afgán származású, harminc éves Shaesta Waiz 2017-es rekordját is megdöntötte.

Zara reméli, hogy teljesítményével világszerte bátorítani tudja a nőket, hogy induljanak el a repülés, a tudomány és technológia területein, legnagyobb álma pedig az, hogy űrhajós legyen. Gratulálunk, pazar repülés!

(Fotók: Getty)

föld | kisrepülő | repülés | belga | belgium

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram