Close
Túl sok vizet iszunk naponta egy új kutatás szerint 

Túl sok vizet iszunk naponta egy új kutatás szerint 

Az eddig meghatározott átlagos folyadékbevitel túlzás lehet, állítja egy friss kutatás.

A BBC beszámolója szerint a University of Aberdeen kutatói megállapították, hogy a napi két liter (avagy nyolc pohárnyi) folyadékbevitel több lehet, mint amire az embernek szüksége van.

John Speakman, az egyetem professzora egy rádióműsorban magyarázta el, miért: a két literes napi átlag folyadékbevitel egy téves számításon alapul.

“Az a vízmennyiség, amit meg kell innunk naponta, azt a különbözetet kompenzálja, amit étkezés során folyadékként a szervezetbe juttatunk. Azt, hogy naponta mennyit eszünk, onnan tudjuk, hogy megkérdeztünk embereket. Viszont az a helyzet, hogy az emberek ezzel kapcsolatban nem túl őszinték és kevesebb étkezést vallanak be, mint a valóság. Éppen ezért a folyadékbevitelt is elszámoltuk, és kevesebbre van szükségünk az étkezésből fakadó vízbevitel kompenzálására.”

A kutatók szerint ezért az eddig általánosan elfogadott napi két liter helyett elég 1,5-1,8 liter víz is naponta, amennyiben megfelelően táplálkozunk.

A kutatás ennél egyébként jóval mélyebbre ment és rengeteg vízfogyasztással kapcsolatos tanulságot megállapított, mikor 5 604 ember vízfogyasztási szokásait vizsgálta 23 különböző országban, a nyolcnapos csecsemőtől a 96 éves idős emberekig korcsoport, lakóhely és szokások szerint is. A kutatásról itt olvashatsz még többet, elég tanulságos!

(Forrás: BBC, fotók: Unsplash)

egészség | táplákozás | kutatás | vízfogyasztás | víz

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram