Close
Életbe lépett a 2G: új biztonsági intézkedések Ausztriában

Életbe lépett a 2G: új biztonsági intézkedések Ausztriában

Ausztria egyike azon európai országoknak, ahol emelkedik a koronavírus-fertőzések száma. Az osztrák szövetségi kormány néhány hete már megalkotott egy szakaszos tervet, ezt a folyamatot most felgyorsítják.

Konkrétan: november 8-tól, hétfőtől a 2G-szabály van érvényben a gasztronómiában, a szállodákban, az éjszakai vendéglátásban, a kulturális, szabadidős és sportlétesítményekben, valamint a felvonókon (oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be).

Erre a következetes szabályozásra elsősorban a fertőzések számának visszaszorítása érdekében van szükség, ezek az intézkedések ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz is, hogy Ausztriában lehessen téli turizmus.

Az Österreich Werbung által szeptemberben végzett felmérés szerint az ausztriai téli üdülést tervezők körében az oltottsági arány nyolcvan százalék körül vagy afelett van. (A felmérési adatok Ausztriából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Svájcból és Nagy-Britanniából származnak.)

Ausztria nyáron már bizonyította, hogy a világjárvány idején is lehetséges a felelős turizmus. Ausztria felelős vendéglátó országként télen is minden szükséges intézkedést megtesz a vendégek és a vendéglátók védelme érdekében.

„A szigorú és világos szabályozással nemcsak tervezhetővé tesszük a téli üdülést, hanem kellő felelősségtudattal is vágunk neki a téli szezonnak. Az idegenforgalmi ágazat jól felkészült ennek a megvalósítására. Egy dolog egyértelmű: akit beoltottak, az alig érez majd korlátozásokat. Ez természetesen a turizmusra és a külföldről érkező téli vendégeinkre is vonatkozik” – mondta Lisa Weddig, az Österreich Werbung vezérigazgatója.

Ezért 2021. november 8-ától, hétfőtől az alábbi szabályozás van érvényben:

  •  2G-szabály (oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be) az alábbi helyeken:

– a szálláshelyeken,
– a vendéglátóipari létesítményekben,
– a szabadidős és sportlétesítményekben,
– a kulturális létesítményekben,
– a hegyi felvonókon,
– a testközeli szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan (pl. fodrász),
– a huszonöt vagy annál több főt számláló rendezvényeken.

  • A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigéntesztek) már nem érvényesek a belépés igazolására. Az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására.
  • A következő négyhetes átmeneti időszakban a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes belépési tesztként (2021. december 6-ig).
  • FFP2-es maszk viselése kötelező a kereskedelemben, a múzeumokban és a könyvtárakban.
  • Az oltási igazolás érvényessége a teljes körű védettségtől számítva kilenc hónapra csökken (korábban tizenkét hónap volt). Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez.
  • A gyermekek jelenleg tizenkét éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól. Ez a rendelet várhatóan a jövőben is érvényben marad. A tizenkét évesnél idősebb kiskorúakra vonatkozó, megvalósítható szabályozáson még dolgoznak.

Eközben Ausztria legnagyobb síszövetsége gőzerővel készül a 2021/2022-es téli szezonra, mi is nagyon várjuk már, hogy újra felcsatolhassuk a lécet, és aztán élvezzük a haraphatóan friss levegőt, a csodás panorámát, no és persze lazításként a hütték fogásait vagy a termálfürdőket.

(Forrás: Österreich Werbung, fotók: Getty Images)

biztonság | szabályok | 2g | ausztria | bécs

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram