Több mint ötven különlegességgel bővült az UNESCO szellemi kulturális öröksége

A helyi hagyományok megismerése lenyűgöző élmény az utazások során. A kulturális örökségek azonban veszélyben vannak, így védelemre szorulnak. 

Idén hetven ország nyújtott be jelölést az UNESCO-bizottság elé, melynek döntése értelmében a szellemi kulturális örökségek listája több mint ötven tétellel bővült. Ezek közül a török olajbogyó-termesztés és a Mek Mulung tradicionális maláj előadás azonnal védelmet is kapott. De az örökségek közé felkerült az olasz opera, Kuba és Mexikó népszerű tánca, a boleró, de elismerték a panamai tengeri teknősök védelmét is.

Igazi kuriózumnak számít, és immáron az UNESCO szellemi örökségének része a hagyományos szír üvegfúvás, a rotterdami nyári karnevál, Mohamed próféta születésnapi körmenete Szudánban, az örmény kovácsmesterség, a bangladesi riskák és a grenadai hagyományos fa hajóépítés.

Magyar szempontból kiemelkedő hír, hogy szellemi kulturális örökség rangra emelkedhetett az üvegművesség Csehország, Finnország, Franciaország, Németország és Spanyolország mellett hazánkban is.

(Forrás: TimeOut, fotó: Getty)

szellemi kulturális örökség | unesco | üvegművesség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom