Close
Ezzel az egyetlen innovációval lesz virágzó termőkert a szaúdi sivatag

Ezzel az egyetlen innovációval lesz virágzó termőkert a szaúdi sivatag

Szaúd-Arábia sivatagi városa a holland üvegházakban fogja termeszteni saját növényeit.

A NEOM nevű szaúd-arábiai sivatagi „jövő város” bejelentette: a holland Van Der Hoeven üvegházakat gyártó céggel működik együtt annak érdekében, hogy virágzó kerteket hozzanak létre a sivatagban. Mivel a négy városból álló megacity önfenntartó oázissá kíván válni, és a tervek szerint emberek millióinak otthona lesz,

az élelmezésbiztonság a város tervezői számára prioritássá vált.

A holland kertészeti szakértőket arra kérték fel, hogy közösen tervezzenek, építsenek és üzemeltessenek két, száztízezer négyzetméteren elterülő üvegházat a város szélén. Ott ellenőrzött klímát fognak teremteni a hatékony és fenntartható termelésért.

Szaúd-Arábia könyörtelen sivatagi klímája miatt a tervek meglehetősen ambiciózusak, ugyanakkor a választás nem véletlenül esett holland cégre. Az ország bár aprócska, mégis a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre, ugyanis

Hollandia területének több mint felét mezőgazdasági céllal használják.

Csaknem huszonnégyezer hektáron terülnek el az üvegházak, amelyek annyira hatékonyak, hogy a hagyományos gazdálkodáshoz szánt földterülethez képest tízszer eredményesebb termelést tudnak biztosítani. Ráadásul igen fenntarthatóak is, hiszen egy kiló paradicsom előállításához fél gallon vizet használnak el, míg a globális átlag huszonnyolc gallon.

A holland cégnek nem ez az első megbízása a Közel-Keleten. Négy évvel ezelőtt egy több mint tizenegy hektáros paradicsomfaiskolát telepítettek Al-Ainban, az Egyesült Arab Emírségekben. Ez volt az első nagyszabású modern üvegház-beruházásuk a régióban. A vállalat szakértői úgy vélik, a térségben nem egyszerű feladat a zöldségtermesztés, más követelményeket támaszt, mint például Északnyugat-Európában. A forró és néha párás éghajlat, valamint a súlyos vízhiány komoly kihívást jelent a növénytermesztésnek, azonban a régió jó lehetőségeket kínál az üvegházas termelésre.

A vízforrást a tengervizek sótlanításával kívánják megoldani, a kioldott sót pedig más célokra használják majd fel, így nem befolyásolják a víz sótartalmát és ökológiáját.

(Forrás és fotók: Designboom)

hollandia | üvegház | innováció | zöldségtermesztés | szaud-arábia

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram