Close
Van egy palack, amibe már csak egri bikavér kerülhet

Van egy palack, amibe már csak egri bikavér kerülhet

Több év fejlesztési munkát követően mutatkozott be az Egri borvidék egyedi palackja. Az 1552 Eger feliratot viselő borosüveg kapcsán újdonság, hogy a jövőben már csak egri bikavér lehet beletölteni. Mindezt azért tartották fontosnak a palackot gondozó Egri Borműhely borászai, hogy még könnyebben beazonosítható legyen az Egri borvidék legfontosabb bora.

A 2019 nyarán bemutatott palack formáját egy, az 1930-as években az Egri borvidéken használt, a közelmúltig szinte elfeledett borosüveg ihlette, ezt gondolták újra modern, 21. századi szellemben. A palackon megjelenő „1552 Eger” felirat pedig a város történelme egyik legfontosabb eseményének, az 1552-ben zajló végvári ostromnak állít emléket.

A megjelenés első két évében egyre több borkedvelő ismerhette meg a különleges palackot. Az Egri Borműhely borászai azonban úgy látták, hogy az egyértelmű üzenet megfogalmazása érdekében tovább kell finomítani a borosüveg koncepcióját.

„Kevés borvidéknek adatik meg az a lehetőség, hogy önálló karakterre tegyen szert. Ha őszintén magunkba nézünk, ez számunkra sem mindig volt mindig magától értetődő, pedig a bikavér mindig is itt volt a szemünk előtt. Azzal azonban, hogy az egri borászok elköteleződtek az egri bikavér mellett, minden egyértelművé vált. Az Egri borvidék újfajta öntudatra ébredésének lehetünk most tanúi. Az Egri Bikavér Palack egy újabb lépés ebbe az irányba” – ad betekintést a háttérben zajló munkáról Gál Tibor borász.

Az új és hatályos szabályozás szerint az Egri Bikavér Palackba tehát már kizárólag csak egri bikavérek kerülhetnek. Annak érdekében, hogy az egyedi palack egyet jelentsen a megbízhatóan jó minőségű bikavérrel, a borvidék két magasabb eredetvédelmi kategóriájába sorolt, azaz a superior és a grand superior bikavérek automatikusan megkapják a jogot arra, hogy az Egri Bikavér Palackba töltsék őket. A classicus tételeknek azonban egy önálló kóstoláson is meg kell felelniük, hogy engedélyt kapjanak a palackozásra.

(Fotó: Busák Attila)

eger | palack | bor | egri bikavér | bikavér

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram